Rusya 2019’da yeni kuşak füzeleri konuşlandıracak

Rusya Savunma Bakanlığı, 2019 yılında S-300 hava savunma sistemleri yerine yeni kuşak füze sistemlerinin yerleştirileceğini açıkladı.

Savunma Bakanlığı, S-300’lerin karadan havaya kısa menzilli S-350 Vityaz füzeleri ile değiştirileceğini duyurdu.

Bakanlık, Pantsir-S ve S-400 füzelerinin ise 2014’de Moskova’ya bağlanan Kırım’a ve Rusya’nın Arktika’daki bölgesine, Kaliningrad’a ve uzak doğu Rusya’daki Harabovsk’a gönderildiğini belirtti.

ABD İLE RUSYA ARSINDA FNI GERİLİMİ

ABD Başkanı Donald Trump, Ekim ayı sonunda yaptığı bir açıklamada, Rusya’nın 1987’de imzalanan orta menzilli nükleer güçler antlaşmasını (FNI) ihlal ettiği suçlamasında bulunmuştu. Trump, Navator 9M729 yeni seyir füzesi ile bu antlaşmayı ihlal ettiği tepkisinde bulunmuştu.

Moskova yönetimi de ABD’nin FNI sözleşmesin in yasakladığı füzeleri Avrupa’ya konuşlandırması halinde, Rusya’nın misilleme tedbirleri alacağını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Russia 1 televizyon kanalına yatığı açıklamada “ABD’nin FNI sözleşmesinden tek taraflı çekilmesine ilişkin endişelerimizin çoğu Avrupa’da ifade edildi. Ama Avrupa Birliği, (NFI sözleşmesinin korunması lehine) karar tasarımıza karşı oy kullandı, filiyatta FNI sözleşmesinin sona ermesi ve Avrupa’nın yeniden bu sözleşmenin yasakladığı Amerikan füzelerinin konuşlanmasıyla tehdit altına alınması yönünde görüş belirtti. Rusya, kuşkusuz misilleme tedbirleri alacaktır. Bu bizim tercihimiz değildir” dedi.

ABD Savunma Bakanı Mike Pompeo, Aralık ayı başında yaptığı açıklamada Rusya’nın gelecek 60 gün içinde sözleşmeye yeniden uymaması halinde, ABD’nin FNI’den çekileceği uyarısında bulunmuştu.