Rusya’da sel felaketi devam ediyor

Rusya'nın Urallar'daki Kurgan bölgesi yetkilile tarihi seller nedeniyle bölge sakinlerini "derhal" evlerini boşaltmaya çağırırken, durumun gece boyunca "çok zor" hale geleceği uyarısında bulundu.

Kurgan bölgesi valisi Vadim Çumkov, "Yurttaşlarım, su basan bölgeleri derhal terk edin" açıklamasında bulundu. 

"Gece boyunca suların yükselmesiyle çok zor bir durum bekleniyor" diyen Vali, bölge sakinlerini "tepki gösterecek zamanları" olmadan işlerin "olumsuz yönde kökten" değişebileceği konusunda uyardı.

Çumkov, Tobol nehrinin seviyesinin yükseldiğini ifade ederken, "yağmur yağmaya başladığını, bunun da ek bir su akışına neden olduğunu" belirtti. 

Ria Novosti ajansı, resmi tahminlere göre yaklaşık 18 bin kişi acil durum bölgesinde olabileceğini yazdı. 

Güney Rusya ve Kazakistan'ın bazı bölgelerini etkisi altına alan büyük sel felaketleri, artan sıcaklıklarla birleşen şiddetli yağışlar, artan miktarda kar erimesi, nehir ve dereleri kaplayan kış buzlarının kırılmasından kaynaklanıyor.

İklim değişikliğinin etkisinin boyutları henüz belirlenmemiş olsa da, bilim insanları küresel ısınmanın sele neden olan şiddetli yağış gibi aşırı hava olaylarını desteklediğini kaydediyorlar.

Çeşitli bölgesel yetkililerden alınan verilere göre Rusya'da en az 20 bin kişi tahliye edildi. 

Devlet ajansı Tass'ın yetkililere dayandırdığı haberine göre, toplamda yaklaşık 40 bin ev sular altında kaldı.

Acil Durumlar Bakanlığı'na göre Orta Asya'da geniş bir ülke olan Kazakistan'da 102 binden fazla kişi tahliye edildi.

Cumartesi günü su, elektrik ve içme suyu kısmen kesilmiş olan Kuzey Kazakistan bölgesinin başkenti Petropavlosvk'un dış mahallelerine ulaştı.