Rusya en fazla silah üreten ikinci ülke oldu

Rusya, 2017 yılında silah üreticisi ülkeler sıralamasında, ABD’den sonra ikinci sıraya yükseldi. Bu sırayı şimdiye kadar İngiltere işgal ediyordu.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (Sipri), 2017’deki silahlanmaya ilişkin raporunu açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan Sipri araştırmacısı Siemon Wezeman, “Rus şirketler 2011 yılından bu yana silah satışlarında belirgin bir büyüme yaşıyorlar” dedi.

Rus silahlanma endüstrisi, silah satışlarında 2017 yılında dünyanın en büyük yüz üreticisinin yüzde 9.5’ini temsil ediyordu. Bu endüstri, 2016 yılına kıyasla yüzde 8.5 büyüyerek 37.7 milyar dolarlık iş hacmine ulaştı.

Rusya, geçen Eylül ayında Uzak Doğu’da tarihinin en büyük askeri tatbikatlarını yapmıştı. NATO, bu tatbikatı büyük ölçekli bir çatışmanın tekrarlanması olarak değerlendirmişti.

Genel anlamda, dünyadaki silah üretimi 2017 yılında artmaya devam etti. Son üç yıldır üst üste artış var. Sipri’ye göre dünyanın en büyük 100 silah üreticisi yüzde 2.5’lik bir artışla 398.2 milyar dolarlık silah sattı.

BEKLENMEDİK BİR ARTIŞ DEĞİL

Sipri müdürü Aude Fleurant, “Bu gelişme bizim açımızdan beklenmedik bir durum değil” dedi. Fleurant, “Çok sayıda ülke son yıllarda silah sistemlerini modernize etti. Bu süreç uzun bir zaman önce planlanmıştı ve uzun bir döneme yayılıyor” diye ekledi.

Bununla birlikte bazı ülke ve bölgelerdeki gerilimler en modern sistem taleplerini de arttırdı. Fleurant’a göre bununla birlikte ABD’nin NATO üyesi ülkelerden savunma harcamalarını arttırması talebinin henüz gözle görülür durumda olmadığına da dikkat çekti.

SİLAH PAZARI ABD’NİN ELİNDE

Raporun detaylarına bakıldığında Amerikan şirketleri tek başına silah pazarının yüzde 57’sini temsil ederken, Rusya bir sıra kazanarak yüzde 9.5’le ABD’yi takip ediyor. 2002’den bu yana ikincilik sırasını kaptırmayan İngiliz silah şirketleri, yüzde 9’luk payla üçüncü sıraya geriledi. Fransa silah pazarında yüzde 5.4’lük pay ile dördüncü sıradaki yerini korudu.