Rusya: Suriye ordusu İdlib sorununu çözmeye hazırlanıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sözcüsü Dmitri Peskov, Suriye ordusunun İdlib bölgesindeki “terörizm” sorununu çözmeye hazırlandığını belirtti.

Türkiye, İran ve Rusya’nın Suriye’ye ilişkin zirvesinden iki gün önce basına açıklamada bulunan Peskov, “İdlib’deki durum, Moskova, Şam, Ankara ve Tahran için özel bir kaygı konusu olmaya devam ediyor” dedi.

Peskov, “Suriye silahlı kuvvetlerinin bu sorunu çözmeye hazırlandığını biliyoruz” diye ekledi.

“Yeni bir terörizm düğümü orada oluştu ve bu durumu genel istikrarsızlaşmaya götürüyor” diyen Peskov, “siyasi-diplomatik bir çözümü hedefleyen” çabaların da bu “düğüm” tarafından sabote edildiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Burada temel olan, askeri üslerimiz için önemli bir tehdit oluşturduğudur” ifadelerini kullandı.

Moskova’ya göre İdlib’e komşu Lazkiye vilayetinde bulunan Hmeimim Rus hava üssüne yönelik dronlarla onlarca saldırı gerçekleşti.

Peskov, “Bu sorunu çözmek gerektiği konusunda hiç şüphe yok” diye konuştu.

Peskov’un açıklamaları ABD Başkanı Donald Trump’ın, Pazartesi günü İdlib konusunda Suriye, İran ve Rusya’yı uyarmasından sonrasına denk geldi.

Trump, böyle bir operasyonun “insani bir trajediye” yol açabileceğini belirtmişti.

Sözcü Peskov, “Tüm Suriye’deki durum için negatif ve tehlikeli potansiyel hesaba katmadan yapılan uyarılar, bütünlüklü bir yaklaşım örneği gösterilmediği anlamına geliyor” diye konuştu.

Peskov’un açıklamasında önce Rus uçaklarının İdlib’i bombaladığı yönünde haberle yayınlandı.

Peskov, bu konudaki bir soru üzerine "Askerilerimizin orada ne yaptığına ilişkin operasyonel bilgiye sahip değilim. Bu tip konularda (Rusya) Savunma Bakanlığı'na danışmanızı tavsiye ederim” dedi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rus savaş uçaklarının 22 gün aradan sonra İdlib’i bombaladığını duyurmuştu.

Peskov ayrıca, İdlib meselesinin 7 Eylül’de İran’da yapılması beklenen üçlü zirvenin de ana gündem maddelerinden biri olacağını söyledi.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Astana süreci kapsamında yeniden bir araya gelecek. Bu kez, zamanlaması itibariyle İdlib’e yönelik operasyon hazırlığının yapıldığı bir döneme denk geldi.