Rusya: Türk askeri 'zamanı gelince' Suriye'den çıkmalı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türk askerlerin 'zamanı gelince' Suriye'den çekilmesi için ısrarcı olacaklarını açıkladı.

Türkiye’nin önümüzdeki Eylül ayında Suriye'nin geleceğine dair Almanya, Fransa ve Rusya’nın da katılacağı bir “Suriye Zirvesi”ne ev sahipliği yapması bekleniyor. Bu sırada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev'den Türkiye’ye dair dikkat çekici bir açıklama geldi.

'TÜRK ASKERİNİN ÇIKMASI İÇİN ISRARCI OLACAĞIZ'

Rus Özel Temsilci Lavrentyev, bir Rus ajansına konuşarak, şunları söyledi:

"Türk askerler tarafından kontrol edilen bölgelere gelirsek, burası Ezaz ile Cerablus arasında kalan çok büyük bir alan. Türkiye, İdlib'deyse nizam sağlanması için kendi üstüne belirli sorumluluklar aldı" dedi.

"Fakat biz her zaman bu bölgelerdeki operasyonları ile görevleri bittikten sonra Türk askerlerinin buralardan çekilmesi gerektiğini söyledik. Bu bölgelerde sivillerin güvenli bir biçimde yaşaması için gereken koşullar oluştuğunda Türk askerlerin buralardan çekilmesi gerektiği konusunda ısrarcı olacağız. Sonra da bu bölgelerin birleşme süreci devam edecek."

SURİYE: TÜRK ASKERİNİ ÇIKARACAĞIZ!

Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Beşar Caferi de, dün Soçi’de düzenlenen ve Türkiye’nin de katıldığı barış görüşmelerinde benzer ifadeler kullanmıştı. 

Caferi, Türkiye’nin ülkelerindeki varlığını "işgal" olarak tanımlayarak, Suriye hükûmetinin ülkenin tamamında kontrolü ele almaya kararlı olduğunu ve Türk askerlerinin uzun süreli varlığını tolere etmeyeceğini belirterek, “Onları çıkaracağız” dedi.