Rusya Ukrayna’ya ait üç savaş gemisine el koydu

Rusya ile Ukrayna arasında gerilim yeniden tırmandı. Rusya, Karadeniz’de Ukrayna’ya ait üç askeri gemiyi ele geçirdi. BM Güvenlik Konseyi acil toplanacak.

Ukrayna’ya ait üç savaş gemisi Kırım’ı Rusya’da ayıran ve Azov denizinin girişini belirleyen Kerç boğazından Karadeniz’e girmeye çalışırken Rus müdahalesiyle karşılaştı.

Ukrayna ordusuna göre Rus güçlerinin ateş açması sonucu gemilerde bulunan toplam 23 askerden 6’sı yaralandı. İkisinin durumunun ağır olduğu bildirildi.

Rusya gemilere yapılan bu müdahale ve silah kullanımını doğrulayarak, Ukrayna’yı uluslararası Rus sularında illegal eylemde bulunmakla suçladı. Rusya’ya göre sadece 3 Ukraynalı yaralandı. Moskova, tedavisi yapılan askerlerin hayati tehlikesi olmadığını bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakan Sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna’yı “haydut yöntemler” kullanmakla suçlayarak, “Önce provokasyon yapıyorlar, sonra güçlü baskılar ve ardından da saldırı suçlamaları” dedi.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri, gemilerin güzergahı konusunda Rusya’yı daha önce uyardıklarını belirtti. Deniz Kuvvetleri’ne göre gemiler Kerç boğazında bir kaç saat bekletildi, zira boğazdaki Kırım köprüsünün altındaki geçit bir petrol gemisi ile kapatılmıştı. Karadeniz ile Azov denizi arasında, denizden tek geçiş noktası olan Kerç boğazı, hem Rusya hem de Ukrayna açısından stratejik bir öneme sahip.

SIKIYÖNETİM YASASI

Boğazda yaşanan olayın ardından Ukrayna bir sıkıyönetim ilan etmek için önemli bir adım attı. Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece Güvenlik ve Savunma Konseyi acilen Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko başkanlığında toplanarak 60 günlük sıkıyönetim ilan edilmesini önerdi. Bu önerinin Pazartesi öğleden sonra Parlamento’da oylamaya sunulması bekleniyor. Poroşenko toplantıda yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’ya karşı “delice bir eylemde” bulunduğunu belirterek saldırının önceden planlandığını söyledi. Proşenko, “Sıkıyönetim yasası bir savaş ilanı anlamına gelmiyor. Sadece savunma için uygulanacak” dedi.

BM ACİL TOPLANIYOR

BM Güvenlik Konseyi de bu Pazartesi acilen toplanacak. Toplantısı çağrısı Rusya ve Ukrayna’dan geldi. Rusya toplantısının saat 16.00’da yapılmasını istedi.

Avrupa Birliği yazılı bir açıklama ile Rusya’dan Kerç boğazını açmasını isterken, tarafları durumun derhal yatışması için maksimum itidale çağırdı. NATO da benzer şekilde gerilimin düşürülmesi çağrısında bulundu.