Sadr: Anlaştığımız gibi olmazsa muhalefete geçerim

Irak’ta yeni hükûmet kurmak için Fetih Koalisyonu ile anlaşan Mukteda El Sadr, yeni bir açıklama yaparak, “Teknokrat ve bağımsız adaylar konusunda anlaştık. Aksi takdirde muhalefette yer alırız” dedi.

Irak’ta kurulacak yeni hükûmet için son seçimlerden birinci çıkan ve başında Şii Lider Mukteda El Sadr’ın olduğu Sariun Koalisyonu ile ikinci gelen ve başında Haşdi Şabi’nin kurucusu Hadi Amiri’nin yer aldığı Fetih Koalisyonu arasında görüşmeler başlamıştı. Bu görüşmelerden biri Sadr’ın Necef'teki evinde Haşdi Şabi gruplarının yer aldığı Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri ile yapıldı. Yeni hükûmeti kurma gündeminin ele alındığı görüşmeye ilişkin, Sadr'a yakın kaynaklar tarafından, iki liderin hükûmetin hızlıca kurulması konusunda anlaştığı açıklaması yapıldı.

'TEKNOKRAT VE BAĞIMSIZ ADAYLAR...'

Mukteda es-Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı bir açıklama ile Başbakanlık konusunda anlaştıklarını doğrularken, başbakanlık için "teknokrat ve bağımsız" adaylar konusunda uzlaştıklarını, aksi takdirde muhalefette yer alacağını duyurdu.

Sadr, "Irak'ın büyükleriyle ve tamamen Irak'a has bir kararla başbakanlık için birkaç teknokrat ve bağımsız aday konusunda anlaştık. Bu başbakan, kabinesini; parti, etnik ve mezhep ayrımlarından uzak, liyakatli, tecrübeli ve yolsuzluğa bulaşmayanlardan seçecek" ifadelerini kullandı.

Bazı siyasetçilerin "teknokrat" ve "bağımsız" fikrini reddettiğini, bunların Irak'ı yeniden yolsuzluk batağına sürüklemek amacı taşıdığını savunan Sadr, bu şekilde devam ederlerse, yön ve fikir olarak muhalefeti seçeceğini belirtti.

Sadr’ın açıklamaları, Fetih Koalisyonu ile Sadr’ın Sariun Koalisyonu arasında fikir ayrılıklarının olduğu, Sadr’ın başbakanlık konusunda şartlarının kabul edilmediği, bundan ötürü bu hükûmet formülünün de tutmadığı şeklinde yorumlandı.

ABADİ ADAYLIKTAN ÇEKİLİYOR!

Öte yandan Başbakan Haydar Abadi basın toplantısında yaptığı açıklamalarla başbakanlıktan çekilme mesajlarını verdi.

Abadi, Şii Dini Lider Ali Sistani’nin daha önce ülkede geçmiş dönemlerde iktidarda bulunmuş kişilerin yeni dönem için başbakanlığını desteklemeyeceğini açıklamasına ilişkin, "Dini merci Ayetullah Ali es-Sistani’nin talimatına saygı duyuyoruz ve buna uyacağız. İkinci dönem başbakanlık talebim olmadı, olmayacak da. Sandalyeye sarılı kalmayacağım" dedi. Abadi’nin açıklamaları başbakanlıktan çekileceği sinyallerini verdiği biçiminde yorumlandı.