Sadr ile İran yanlısı liste arasında sürpriz ittifak

Irak parlamento seçimlerinin galibi Muktada Sadr, hükümet kurmak için İran destekli Fetih koalisyonu ile sürpriz bir şekilde ittifak kurdu.

12 Mayıs’taki seçimlerde her iki liste önce yer almıştı. Şii lider Sadr’ın komünistlerle yaptığı ittifak listesi Reform Yürüyüşü 54 sanadalya seçimlerin galibi olurken, bu listeyi Haşdi Şabi milislerinin oluşturduğu Fetih koalisyonu takip etti. Fetih İttifakının başında Hadi El Ameri bulunuyor.

Muktada Sadr, Necef’te Hadi el Ameri ile birlikte yaptığı basın toplantısında “Reform Yürüyüşü ve Fetih İttifakı, mezhepçilikten uzak ulusal bir hükümet oluşumunu hızlandırmak için gerçek bir ittifak kurduklarını ilan ediyor” dedi.

Hadi El Ameri ise “Bu, ulusal çıkarlardan kaygı duyan herkese bir çağrıdır. Yeni bir hükümet programı yazmayı hızlandırmak amacıyla herkesle tartışmak için komisyonlar oluşturacağız” diye ekledi.

Bu toplantı siyasi sınıf açısından bir sürpriz oldu. Zira Muktada Sadr, Ameri ile ittifak kurmak istemediği yönünde mesajlar vermişti. Seçimlerden sonra İran’ın elçisi general Kasık Süleymani, Fetih İttifakı dahil muhafazakar Şii güçleri Sadr ile ittifak yapmamaya çağırmıştı.

Sadr, bundan bir hafta önce Şii din adamı Ammar el Hakim’in El Hikma listesi ve çok sayıda Sünni isme yer veren laik İyad Allawi’nin listesi ile de koalisyon anlaşması imzalamıştı. Bu iki liste ile birlikte parlamentodaki sandalye sayısı 94’e çıkarken, Fetih İttifakının da 47 sandalyesi bulunuyor. Gelecek hükümeti kurmak için parlamentodaki 329 sandalyenin yarısı büyüklüğünde bir koalisyona ihtiyaç var.

Sadr’ın son olarak Fetih listesi ile ittifak yapması, seçimlerde üçüncü olan mevcut Başbakan Haydar El Ebadi’nin ülkeyi yönetmeye devam etmesi olasılığından da uzaklaştırıyor.