‘Sarı yelekli’lerin eylemi sürecek

Fransa’da Cumartesi günü 2 bin eylem yapan “Sarı yelekliler” dün de meydanlardaydı. Sosyal medya üzerinden örgütlenerek düzenlenen eylemlerin kalıcılaşması bekleniyor.

Fransa’da sosyal adaletsizlik, hükümetin uyguladığı yanlış ekonomi politikalarını protesto etmek amacıyla Cumartesi ve Pazar günü meydanlarda olan yüzbinlerce kişinin eylemlerinin sürmesi bekleniyor.

Vergilerin arttırılması, akaryakıt fiyatlarına zam gelmesi vb.’yi protesto eden yüzbinlerin eylemleri sürecek.

Dün düzenlenen eylemlerde konuşan bir kişi “Artık işin içinden çıkılamıyor, halk bıktı” dedi. Çok düşük maaşlarla çok fazla çalıştırıldıklarını da söyledi.

“Bir noktada dur demek gerekiyor. Şu anda yaşamıyoruz, hayatta kalma mücadelesi veriyoruz. Halk artık bıktığını söylemek için burada” diyen bir genç ise hükümeti empati yapmaya zorlayarak, hangi koşullarda yaşamak zorunda kaldıklarının anlaşılmasını hedeflediklerini belirtti.

Fransa Başbakanı Édouard Philippe’nin halkın şikayetlerini anladığı yönünde açıklamalarda bulunmasına rağmen hala yerinde saydığı biçiminde tepki de gösteren eylemciler, hükümetin getirmeyi planladığı “çevre” vergisini de protesto ediyor.

Sosyal medya üzerinden önümüzdeki Cumartesi günü düzenlenecek eylemlere katılım çağrısı da yapıldı. Yapılan anketlere göre, Fransızların yüzde 62’si alım gücünün enerji sisteminin değişiminden daha önemli olduğu görüşünde.