Sarı Yeleklilere karşı 60 bin polis ve jandarma

Fransa’da Sarı Yelekliler Cumartesi günü 23’üncü ulusal eylemlerini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Hükümet, eylemcilere karşı 60 bini aşkın polis ve jandarma harekete geçirdi.

Sarı Yeleklilerin eylemlerine karşı şiddetli polisiye tedbirleri nedeniyle yoğun tepki konusu olan İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Cumartesi günü için ülke genelinde 60 bini aşkın polis ve jandarmanın harekete geçirildiğini açıkladı.

Castaner gerekçe olarak “kırıcıların sokaklara çıkacağını” öne sürdü. Castaner, “kırıcı” olarak kriminalize ettiği bir kısım eylemcilerin, özellikle Toulouse, Montpelliers, Bordeaux ve Paris’te buluşma çağrıları yaptığını söyledi.

Hükümet, hedefin 16 Mart’ta yapılan 20’nci Sarı Yelek eyleminin tekrarlanmasını olduğunu öne sürdü. 16 Mart’ta Paris’in ünlü Champs-Elysées caddesinde şiddetli çatışmalar yaşanmış, bazı işyerleri yakılmıştı. Bu eylemler sonucunda Paris Emniyet Müdürü istifa etmek zorunda kalmıştı.

Başkentte Cumartesi günü için Champs-Elysées caddesi ve bir yangında kısmen yıkılan Notre-Dame Kilisesi çevresinde gösteriler yasak olacak. Emniyet Müdürlüğü ayrıca Bercy sektöründe başlaması planlanan iki eylemi de yasakladı.

ZENGİNLERİN BİR GECEDE ÇIKARDIKLARI PARAYA TEPKİ

Sarı Yeleklilerin eylemleri aylardır kesintisiz sürüyor. Polisin benzeri görülmemiş şiddetine rağmen, eylemciler hükümeti zorlamaya devam ediyor. Notre-Dame de Paris Kilisesi için ülkenin en zenginlerinin yaptığı bağışlar da Sarı Yeleklilerin tepkisine yol açtı. Bağışlar 1 Milyar euroya ulaştı. Sosyal ağlarda açıklamalarda bulunan Sarı Yelekliler, realiteye geri dönülmesini isteyerek, büyük grupların sosyal sefalet karşısındaki hareketsizliğine tepki gösterdi.

Alternatif internet gazetesi Mediapart üzerinde yayınlanan bir panoramaya göre, Sarı Yelek eylemlerinin başından bu yana polis şiddeti sonucu en az 248 kişi başından yaralandı, 23 kişi gözünü kaybetti, 5 kişinin eli koptu.