‘Siber saldırılarla Kuzey Kore’ye yüz milyonlar kazandırıldı’

Tüm dünyada bankalardan yüz milyonlarca dolar kaçıran hackerlerin Kuzey Kore yönetimiyle bağlantılı olduğu iddia ediliyor. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı’nın Pazar günü Kuzey Kore’yi ziyaretinin beklendiği bir dönemde tanınmış bir Amerikan siber güvenlik şirketinden yapılan açıklamada, söz konusu hackerlerin Pyongyang yönetiminin emriyle çalıştıkları iddiası paylaşıldı. 

Bilişim teknolojisi güvenliği alanında çalışan FireEye şirketinden yapılan açıklamada, APT38 adlı bir hacker grubunun Pyongyang yönetimiyle bağlantılı olduğu savunuldu. APT38’in Kuzey Kore’nin ‘emrettiği’ başka siber operasyonlarla bağlantılı olduğu kaydedilen açıklamada, siber saldırılar sayesinde Pyongyang’a yüz milyonlarca dolar ‘kazandırdığı’ iddiasına yer verildi. 

Kuzey Kore’ye yönelik bu iddia daha önce de ABD hükümeti tarafından dile getirilmiş ve geçtiğimiz yıl tüm dünyada büyük bir saldırıda kullanılan WannaCry adlı virüsün de Kuzey Koreli hackerlerin yardımlarıyla yayıldığı savunulmuştu. 

Geçtiğimiz yılın Mayıs ayındaki bu siber saldırı sırasında 150 kadar ülkedeki bilgisayarlar bloke olmuştu. Bunlar arasında Britanya’daki hastaneler, Fransa’nın önde gelen otomotiv şirketi Renault, Alman demiryolu şirketi Deutsche Bahn ile İspanya’dan Telefonica gibi şirketler bulunuyordu. 

Kuzey Kore hükümeti ise WannaCry saldırısından sorumlu olduklarını yalanlamıştı. Ancak Pyongyang yönetiminin nükleer ve balistik füze denemeleri nedeniyle uygulanan yaptırımların ülke ekonomisine ağır etkilerinin olduğu biliniyor.