Sol Parti'den Macron'a 'Salih Müslim' çağrısı

Fransa’da Sol Parti ve “France Insoumise” grubundan seçilmişler, PYD eski Eşbaşkanı Salih Müslim’in serbest bırakılması ve Kürtlere destek sunulması için Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a çağrıda bulundu.

Marianne dergisinde “Sayın Macron, bizimle birlikte Salih Müslim’in derhal serbest bırakılmasını talep edin ve Suriye Kürtlerine yardım edin” başlıklı bir bildiri yayınlandı.

Bildiride imzası olanla şöyle:

Eski Cumhurbaşkanı adayı Jean-Luc Melanchon’un France Insoumise partisinin sözcüsü ve Sol Parti’nin uluslararası ilişkiler ve savunmadan sorumlu ulusal sekreteri Djordje Kuzmanovic, Rhône-Alpes-Auvergne Bölgesel Meclisi üyesi Corinne Morel-Darleux, Occitanie Bölge Meclisi üyesi ve Sol Parti’Nin Türk ve Kürt sorunları sorumlusu Jean-Christophe Sellin ve Sol Parti Uluslararası Komisyonu Eş Sorumlusu Théophile Malo.

Salih Müslm’in gözaltına alınmasına tepki gösteren Sol Parti temsilcileri, Müslim’in Prag’daki otelinde takip edilmesini “Türkiye’nin Avrupa topraklarında defakto olarak illegal operasyon yürütmesi” şeklinde değerlendirdi.

Bildiride “Salih Müslim Çekler tarafından Türk makamlarına verilirse ölüm cezası riski altında bulunuyor” denildi.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “sultan” gibi hareket ettiğine dikkat çeken seçilmişler, Türkiye’de tutuklu gazeteci, entelektüel, memurları ve sıradan vatandaşları hatırlattı.

Müslim’in gözaltına alınmasının Türk devletinin Efrîn’e saldırdığı bir döneme denk geldiğini belirten seçilmişler, “Salih Müslim’e yönelik suçlamalar Erdoğan’ın Rojava demokratik deneyimini ortadan kaldırmak istediğini gösteriyor” dedi.

Avrupa Birliği ve Fransa’nın Türkiye’nin jeopolitik ajandası karşısındaki sessizliğine tepki gösteren Sol Parti üyeleri şunları ifade etti:

“Avrupa Birliği’nin bir ülkesinin Erdoğan’ın istediği bir tutuklama emrini hayata geçirmesi skandaldır, zira Salih Müslim bir adli suçlu değil, siyasi bir sorumludur ve bundan böyle bir siyasi tutuklu olarak değerlendirilmeli.”

Fransa’nın NATO üyesi olmasının trajik bir şekilde rehinesi haline geldiğini belirten seçilmişler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 5 Ocak günü Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Elysée’de kabul etmesini hatırlattı ve tepki gösterdi. Bu görüşmeden kısa bir süre sonra Efrîn’e saldırıların başladığına dikkat çeken seçilmişler, Fransa hükümetinin Fransa topraklarındaki Türk milliyetçi faaliyetleri ve AKP’nin propaganda faaliyetlerine izin verilmesine de tepki gösterdi.

Macron’a seselenen Sol Parti temsilcileri “Biraz cesaret” dedi. Türkiye’ye karşı bağımsız bir çizgi izlenmesini talep eden seçilmişler, “Efrîn’de saldırıya uğrayan Kürt güçleri ve sivilleri savunarak ve Salih Müslim’in derhal serbest bırakılmasını isteyerek Fransa’nın sesini kullanın” dedi.