Sol Parti’den SPD ve Yeşiller’e birlikte mücadele çağrısı

Sol Parti Eşbaşkanı Katja Kipping, sosyal demokratlar ve Yeşiller Partisi’ne federal çapta iktidara gelmek için birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de konuşan ülkenin muhalefet partilerinden Sol Parti’nin Eş Başkanı Katja Kipping iktidar değişikliği için sorumluluk almaya hazır olduklarını söyledi. İktidarın düğüm noktasının birlikte mücadele olduğuna dikkat çeken Kipping, Sol Parti olarak buna hazır olduklarını bildirdi.

2019’un Almanya’da seçim yılı olduğunu belirten Sol Parti lideri “Bu tarihi seçim sürecinde SPD ve Yeşiller Partisi ile omuz omuza mücadele hazırız” diye konuştu. Her üç partinin bir araya gelerek yeni iktidar hedefleri üzerinde çalışması gerektiğini ifade eden Kipping “Tarihe, şimdi endişe içinde olan insanlara ve geleceğe karşı sorumluluk yüzünden yapmalıyız” dedi.

İktidar, para ve bilginin az bir kesimin eline geçmesini sert şekilde eleştiren Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping “Eşit dağılım için hükümet değişikliğine ihtiyacımız var” diye konuştu. Sol Parti’nin diğer eş başkanı Bernd Riexinger ise “Demokratik ve sosyalist bir Avrupa için umut soldan geliyor. Almanya’ya adalet getirecek parti Sol Parti’dir” görüşünü dile getirdi.

4 EYALETİN MECLİSİ VE AP İÇİN SEÇİMLER VAR…

Almanya’da bu yıl üç eyalette meclis, birçok eyalette de belediye seçimleri yapılacak. Ülkedeki seçim maratonu 26 Mayıs’ta Avrupa Parlamentosu için gerçekleşecek. Avrupa Birliği’nin en kalabalık nüfusuna sahip olduğu için gözler şüphesiz bu seçimde Almanya’da olacak. Aynı gün Baden Württemberg, Brandenburg, Hamburg, Mecklenburg vor Pommern, Rheinland Pfalz, Saarland, Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde de belediye seçimleri olacak.

26 Mayıs’ta ayrıca Bremen’de yaşayanlar ise yeni eyalet meclislerini seçecek. Brandenburg ve Saksonya’da 1 Eylül’de, Thüringen’de ise 27 Ekim gününde eyalet seçimleri gerçekleşecek. Her üç eyaletin ülkenin doğusunda olması yüzünden gözler ırkçı parti Almanya İçin Alternatif (AfD) ile Sol Parti’nin oylarında olacak.

Önceki gün televizyon kanalı ZDF’nin yayınladığı son bir ankete göre Angela Merkel’in liderliğindeki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU)’nun oy oranının ise diğer haftalarda olduğu gibi yüzde 29’da kaldı. Yeşille Partisi ise yüzde 21 oy oranıyla ülkede ikinci parti konumunda. SPD ve AfD yüzde 14, Sol Parti yüzde 8 ve FDP’nin oyları ise yüzde 8’de kaldı.