Sosyal demokratlar yükselişe geçti

Almanya’da erimeye başlayan ve ciddi oy kaybı yaşayan sosyal demokratlar son kamuoyu araştırmasına göre yeniden yükselişe geçti.

156 yıllık geçmişle sadece Almanya’nın değil Avrupa’nın da en köklü partilerinden biri Sosyal Demokrat Parti (SPD)’deki düşüş dikkat çekiyordu. Geçtiğimiz Aralık ayında kongreye SPD yeni liderlerini ve yönetimini seçmişti. Eş başkanlar Saskia Esken ile Norbert Walter-Borjans’ın liderlik koltuğunda oturduğu SPD yeni yıla küçük de olsa olumlu bir haberle başladı.

Kamuoyu araştırma şirketi Emnid’in yaptırdığı ve Pazar günleri yayınlanan “Bild am Sonntag” gazetesinin bugünkü sayısında yer alan son bir ankete göre SPD’nin oyları yüzde 1 daha artarak yüzde 15’e çıktı. Geçtiğimiz yılın yaz aylarında oy oranı yüzde 11’e kadar düşen SPD’deki bu yükseliş Angela Merkel’in başbakanlığındaki Hıristiyan demokratlar-Sosyal demokratlar hükümetinin geleceği açısından önem arz ediyor.

Aynı ankete göre başbakan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’nun oyları ise yüzde 1’lik bir düşüşle yüzde 26 olarak açıklandı. Son dönemlerin yükselen partisi Yeşiller Partisi yüzde 21’lik bir oy bandında kalırken, Sol Parti ve FDP yüzde 9, AfD yüzde 14’te kaldı. SPD’nin yeniden aşırı sağcı parti AfD’yi de geçip ülkenin üçüncü partisi oldu.

HAMBURG’DA SPD DÜŞÜŞTE, YEŞİLLER YÜKSELİŞTE

Bu arada Almanya’da 2020’nin seçim maratonu Hamburg Eyaleti’nde başlayacak. 23 Şubat günü Hamburg Eyaleti’nde yapılacak seçimler öncesi yapılan anketlerde SPD yüzde 29’u gösteriyor. Aynı şekilde Yeşiller Partisi’nin de yüzde 29 oy olması beklenen seçimlerde Sol Parti ise yüzde 10’luk oyunu koruyor.

SPD ve Yeşiller’in yönettiği eyalette hükümetin renginin değişmemesi bekleniyor. Çünkü 2015’teki seçimlere göre yüzde 15’lik bir oy kaybı yaşanması beklenirken, Yeşiller’in de yüzde 16 civarında oyunu yükselteceği tahmin ediliyor. Başta Sol Parti’nin listesinden Cansu Özdemir olmak üzere birçok Kürdistanlı ve Türkiyeli siyasetçi de Hamburg’daki seçimlerde aday.