Soykırıma uğrayan Sinti ve Romanlar anıldı

Bugün Polonya’nın sınırları içinde bulunan Nazilerin toplama kampı Auschwitz'de Sinti ve Romanlara yönelik soykırımı anma günü için anma töreni düzenlendi.

Nazi Almanyası’nın kurbanlarından birisi de Sinti ve Romanlar’dı. Onlar “aşağı ırktan” oldukları gerekçesiyle 2. Dünya Savaşı yıllarında Macaristan, Polonya ve Çekoslovakya’da kurulan Nazi kamplarında soykırıma uğratıldılar. 200 bin ile 250 bin arasında Sinti ve Roman’ın Naziler tarafından katledildiği tahmin ediliyor.

Ancak kimi kaynaklar soykırıma uğrayan Sinti ve Roman sayısın 500 bin ile ifade ederken, onlar yaşadıklarını “porjmos” (parçalanmak) olarak isimlendirdiler. Sinti ve Romanlara uygulanan bu soykırım uzun yıllar başta Almanya olmak üzere batılı ülkeler tarafından görmezden gelindi. İlk kez 2012 yılında Berlin’de Alman başbakanı Angela Merkel’in de hazır bulunduğu bir törenle Sinti ve Romanlar anılarak bir anıt açıldı.

Daha sonra 2015’te Avrupa Parlamentosu nihayet Sinti ve Romanlara yönelik soykırıma dikkat çekmek için 2 Ağustos’u “Avrupa Sinti ve Roman Holokostunu Anma Günü” ilan etti. 2 Ağustos gününü seçilmesi tesadüf değildi. Çünkü 1944 yılında 2’i 3 Ağustos’a bağlayan gecede Nazilerin “Çingene kampı” olarak adlandırdıkları Auschwitz-Birkenau toplama kampının gaz odalarında 4300 Sinti ve Roman katledildi.

AP’nin kararı ardından 2 Ağustos’u ilk kabul eden ülke ise Polonya oldu. Zira şu anda Polonya sınırları içerisinde bulunan ve Nazi katliamlarının sembolü olarak kabul edilen Auschwitz'de binlerce Sinti ve Roman da öldürüldü.

‘AUSCHWİTZ BİZİM İÇİN DE BİR MEZARLIK’

2 Ağustos günü nedeniyle Auschwitz'de bir anma töreni düzenlendi. Sinti ve Romanların temsilcilerinin yanı sıra bu yılki etkinliklere ilk kez Yahudi ve Hıristiyan dini kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Törende konuşan Almanya Sinti ve Roman Konseyi’nin Başkanı Romani Rose “Auschwitz Yahudiler kadar bizim için de bir mezarlık” dedi.

Sadece Nazi rejimi kurbanlarını anmanın ırkçılık ve Nazi ideolojisiyle mücadelede yetmeyeceğini belirten Rose Avrupa’da Sinti ve Roman azınlığa yönelik ayrımcılığın son bulmasını istedi. Auschwitz'den sağ kurtulup şu anda hayatta tek olan tek Sinti ve Roman Edward Paczkowski de törene katılarak kısa bir konuşma yaptı.

Video konferans araçlığıyla törene katılan Alman Federal Meclis Başkanı Wofgang Schäuble de “Onlarca yıl bekledikten sonra Sinti ve Romanların anılmaya başlanması biz Almanlar için bir utanç kaynağı olmalı” dedi.

KAMPTAN SADECE 300 SİNTİ VE ROMAN KURTULDU

1 milyondan fazla insanın sistematik bir şekilde katledildiği Auschwitz’deki toplma kampına Avrupa ülkelerinden toplam 23 bin Sinti ve Roman’ın gönderildiği tahmin ediliyor. 27 Ocak 1945 günü Kızılordu askerleri tarafından kamp özgürleştirildiğinde kampta esir tutulan Sinti ve Romanlardan sadece 300’e yakını hayatta kalabildi.