SPD’de krizi aşmak için eşbaşkanlık modeli önerisi

AP seçimlerinde büyük bir yenilgi aldıktan sonra parti başkanının istifa ettiği Alman sosyal demokratları, daha iyi bir yönetim için eşbaşkanlık modelini tartışıyor.

Almanya’da federal hükümette yer alan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Andrea Nahles’in Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki hezimetten sonra istifa etmesi ardından yeni genel başkanın kim olacağı tartışılıyor.

AP seçimlerinde yüzde 15,8 oy oranına gerileyerek Yeşiller’den sonra üçüncü parti olan SPD’de genel başkanlık için henüz isimler netleşmiş değil. Maliye Bakanı Olaf Scholz ile geçici olarak partiyi yöneten üçlü yönetimden Malu Dreyer, Manuela Schwesig ve Thorsten Schäfer-Gümbel, aday olmayacaklarını duyurmuşlardı.

Deutschlanfunk’a konuşan Genel Sekreter Lars Klingbeil ise, partinin içinde bulunduğu krizin aşılması için en önemli çözümün eşbaşkanlık modeli olacağı açıklaması yaptı. Partinin aldığı kötü sonuçlara rağmen başkanlık için adayların çıkacağını savunan Klingbeil, kendisinin de adaylığı düşünmediğini vurguladı.

Partinin geçici üçlü yönetiminde yer alan Malu Dreyer ise, SPD içerisinde farklı grupların birbiriyle dayanışma içerisinde olmadığına dikkati çekti. Dreyer, partinin ‘hiç de iyi olmadığını’ söyledi.

SPD’nin gençlik örgütü JUSOS’un Genel Başkanı Kevin Kühnert de parti içerisinde bireylere yönelik sözlü saldırılara son verilmesini isterken, bunun ciddi zarar verdiği uyarısında bulundu.