Sri Lanka'da 'dincilik' körükleniyor, OHAL ilan edildi

Sri Lanka’da Müslüman azınlığa yönelik olaylar ve toplumlar arası şiddetten dolayı ülke genelinde 10 günlü olağanüstü hal yönetimi ilan edildi.

Şehir Planlama Bakanı Rauf Hakeem yaptığı açıklamada “Bakanlar Kurulu, on günlük ulusal olağanüstü hal dahil güçlü tedbirler aldı” dedi. 

Ülkede yedi yıldan sonra ilk kez böyle bir tedbir alınıyor. Olağanüstü hal kararı, ülkenin merkezindeki Kandy turistik bölgesinde yanan bir binanın yıkıntıları arsında bir Müslümanın cenazesinin bulunması ardından alındı.

Hükümet sözkonusu bölgeye Salı günü ağır silahlarla donanmış polis gücü gönderdi. Kandy bölgesi çay yetiştiriciliği ve Budist siteleri ile biliniyor. Geçen hafta sonundan bu yana bölgede şiddet olayları yaşanıyor. Olaylar, Budist bir etnik grup olan Seylan toplumuna mensup bir kişinin ölümü ardından başladı. Bu kişi geçen hafta kalabalık bir grubun şiddetine maruz kalmıştı.

Seylan etnik grubu çoğunlukla Budist inancına mensup ve 21 milyon nüfuslu adanın yaklaşık dörtte üçünü oluşturuyor. Müslümanlar yüzde 10’luk bir nüfusa sahipken Tamiller en az yüzde 18’ini oluşturuyor. Sri Lanka’da son dönemlerde radikal Budist rahiplerin körüklediği aşırılıkçı anlayış tırmanıyor.

Sri Lanka, Tamiller isyanını katliamlarla bastırdığı 2009 yılına kadar 30 yıl boyunca olağanüstü halle yönetilmişti.