Sudan’da halk hareketi kendi sivil yönetimini kuruyor

Sudan’da diktatör Ömer El Beşir rejimini deviren halk hareketinin önde gelen oluşumlarından Meslek Grupları, ülke işlerinden sorumlu bir sivil konsey kuracaklarını açıkladı.

Meslek Grupları Birliği yaptığı yazılı açıklamada “Ülke işlerinden görevli Sivil Konseyi üyelerinin isimleri, Pazar günü Hartum’daki ordu genel karargahı önünde açıklanacak” dedi.

AFP’ye konuşan birliğin öncülerinden Ahmed el Rabia, “Askeri temsilcilerin de yer alacağı bu Sivil Konseyin, Askeri Konseyin yerine geçmesini talep ediyoruz” dedi.

Binlerce Sudanlı, 6 Nisan’dan bu yana askeri karargah önünde eylem yapıyor. Başlangıçta, Ömer El Beşir rejiminin düşmesi için bu eylem yapılıyordu.

30 yıl boyunca iktidarda olan Ömer El Beşir, dört ay süren protesto eylemleri ardından 11 Nisan günü görevden alınarak, hapse atıldı.

Protesto eylemleri, ekmek fiyatlarının üçe katlanmasına karşı başlamış ancak kısa sürede rejim karşıtı halk hareketine dönüşmüştü.

Halk hareketi sonucu rejimin düşmesiyle birlikte ordu, geçiş süreci boyunca yönetime el koydu ve askeri bir konsey oluşturdu. Konsey, sivil bir hükümet kurulması sözünü verdi ancak bir tarih belirlemedi.