Sudan’da olaylar: AB’den ‘tutuklular bırakılsın’ çağrısı

Avrupa Birliği (AB), Sudan’da diktatör El Beşir yönetimine karşı düzenlenen gösterilerde gözaltına alınan tüm muhaliflerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Sudan’da önce ekmek fiyatlarına getirilen zamlara karşı başlayan gösterilerde, diktatör Ömer El Beşir yönetiminin sert müdahalesi nedeniyle onlarca kişi hayatını kaybetti. Resmi rakamlara göre 22 kişi yaşamını yitirirken, uluslararası gözlemcilere göre çok daha fazla kişi hayatını kaybetti.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) verilerine göre en az 40 kişi hayatını kaybederken, gazeteciler ve muhalif siyasetçilerin de aralarında olduğu binin üzerinde kişi de gözaltına alındı.

AB: MUHALİFLER SERBEST BIRAKILSIN

Sudan rejiminin katliamlarına karşı uluslararası toplumdan net bir tutum takınılmazken, Avrupa Birliği (AB), gözaltındaki muhaliflerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

AB’nin dışilişkilerden sorumlu yüksek komiseri Federica Mogherini adına yayınlanan bir açıklamada, ülkedeki tansiyonun düşürülmesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada, ‘keyfi olarak’ tutulan gazeteciler, muhalifler ve insan hakları savunucuları dahil tüm göstericilerin serbest bırakılması istendi.

AB, olaylarda yaşanan ölümlere dair kapsamlı bir soruşturma yürütülmesi çağrısı da yapıldı.