Sudan’da protestolar sürüyor

Sudan’da Ömer EL Beşir iktidarına karşı protesto eylemleri devam ediyor. Omdurman’da polisin müdahalesinde 3 kişi hayatını kaybetti.

Omdurman kentinde düzenlenen bir protesto eylemine polis silahlı müdahalede bulundu. Polis sözcüsü Haşim Abdulrahim, eylemin yasadışı olduğunu ve polisin gaz bombaları ile müdahale ettiğini iddia etti.

Üç eylemcinin öldüğünden haberdar edildiklerini belirten Abdulrahim, “Soruşturma başlattık” dedi.

Yerel kaynaklar, Çarşamba günü düzenlenen gösteriye polisin ateş açtığı ve üç eylemcinin polis kurşunları ile öldüğünü bildirdi.

Hükümet karşıtı gösteriye yüzlerce kişi katıldı. Bu eylemden kısa bir süre sonra bu kez başkent Hartum’da binlerce kişi, Ömer El Beşir’i desteklemek için sokaklara çıkarıldı.

Aralık ayından bu yana iktidar karşıtı gösteriler var. İlkin emek fiyatlarının üçe katlanmasına karşı başlayan protestolar, daha sonra rejimin yıkılması talebiyle yayıldı.

Yetkililer 19 Aralık’tan beri ikisi güvenlik servisi üyesi olmak üzere 19 kişinin öldüğünü iddia ediyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise en az 40 kişinin öldüğünü belirtiyor. Çarşamba günü ölenler de buna eklendiğinde bilanço daha da ağırlaşmış oldu.

2011’de Güney Sudan’ın referandum yoluyla bağımsızlığını kazanması ardından petrol rezervlerinin dörtte üçünü kaybeden Sudan’da, enflasyon yüzde 70’e ulaşmış durumda. 2003 yılında Darfour’da yapılan soykırım nedeniyle halen birçok ülkenin yaptırım uyguladığı Sudan’da ABD’nin geçtiğimiz yıl yaptırımları kaldırma kararı da yatırımları çekmeye yetmemişti.

1989 yılından bu yana darbe ile ele geçirdiği iktidarı bırakmayan Ömer El Beşir, 2010’dan bu yana Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yana savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım işlemekle suçlanıyor. Buna rağmen iki kez ülkenin başına seçildi. En son 2015’te yüzde 94,5’lik oy oranı ile seçildi. El Beşir, anayasada değişiklik yaparak, üçüncü kez aday olmaya hazırlanıyor. Beşir ayrıca, ülkesinin kamu fonlarından 9 milyar doları cebe indirmekle de suçlanıyor.