Sudan’da sivil itaatsizlik başladı

Sudan’da halk hareketinin çağrısıyla sivil itaatsizlik kampanyasının ilk gününde yolları tutan eylemciler gaz bombaları ile saldırı düzenlendi.

Özgürlük ve Değişim İttifakı’nın bileşeni ve tepki hareketinin kilit aktörlerinden Sudanlı Meslek Grupları Birliği (SPA), Pazar gününden itibaren yönetimdeki Askeri Konsey’e karşı “sivil itaatsizlik” eylemlerine çağırdı.

Bu çağrı, 3 Haziran günü başkent Hartum’da askeri karargah önündeki oturma eyleminin kanlı bir şekilde dağıtılmasından sonara yapıldı.

SPA tarafından başlatılan sivil itaatsizlik kampanyasının temel araçları olarak genel greve gidildi ve yollara barikatlar kuruldu.

SPA, yazılı bir açıklama yaparak, “Sivil itaatsizlik ve genel grev, askeri barbarlık karşısında yaşam hakkımızı elde etmek için barışçıl yöntemlerimizdir” dedi.

Açıklamada, bu kampanyanın sivil bir yönetim kurulana kadar devam edeceği bidlirildi.

Başkentin kuzeyindeki Bahri mahallesinde polis barikatlar kuran halka gaz bombaları ile saldırıda bulundu. AFP’ye konuşan bir tanık, “Bahri mahallesinde neredeyse tüm yollarda barikatlar var” dedi.

Protesto hareketine göre 3 Haziran’daki katliamda en az 108 kişi hayatını kaybetti. Binlerce kişi 6 Nisan’dan bu yana askeri karargah önünde oturma eylemi yapıyordu. Önce diktatör Ömer El Beşir’e karşı başlatılan oturma eylemi, Beşir rejiminin 11 Nisan’da düşmesi ardından bu kez yönetime el koyan askerlere karşı yürütülmüştü.