Sudan’daki katliamda 35’i aşkın kişi öldü

Sudan’ın başkenti Hartum’da askeri darbe yönetiminin oturma eylemi yapan halka yönelik saldırısı sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 35’i aştı.

Sudanlı Doktorlar Merkez Komitesi, Pazartesi günü askeri karargah önündeki oturma eylemine yönelik saldırıda 35’i aşkın kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığını bildirdi.

Diktatörlüğün halk hareketi tarafından devrilmesi ardından yönetime el koyan Askeri Konsey’in, sivil yönetim talep eden eylemcilere yönelik kanlı saldırısı BM, ABD ve Büyük Britanya tarafından kınandı.

Sudan ordusu, Hartum’daki oturma eylemin kanlı bir şekilde bastırdıktan sonra halk hareketi ile şimdiye kadar yapılan anlaşmaları iptal etti ve dokuz ay içerisinde yeni seçimlere gidileceğini açıkladı.

Askeri Konseyin şefi general Abdul Fettah El Burhan, seçimlerin “bölgesel ve uluslararası gözetim altında” yapılacağını bildirdi.

General El Burhan ayrıca Pazartesi günü yaşanan katliama ilişkin soruşturma yürütme taahhüdünde bulundu. General, 30’u aşkın kişi katledilmesine rağmen, oturma eyleminin zor kullanılarak dağıtıldığı suçlamalarını reddetti.

Eylemlere öncülük eden Özgürlük ve Değişim Hareketi ile Askeri Geçiş Konseyi arasındaki müzakerelerde üç yıllık geçiş dönemi ve yasama organının bileşimi üzerine kısmi anlaşma sağlanmış ancak 20 Mayıs’tan bu yana sivil yönetimde asker ve sivillerin ne kadar yer alacağına dair paylaşım konusunda tıkanma yaşanmıştı.

Özgürlük ve Değişim İttifakı, kanlı saldırılar ardından barışçıl yürüyüşlere çağırırken, Askeri Konsey ile tüm temasları kesti. İttifak ayrıca süresiz bir şekilde grev ve topyekün sivil itaatsizlik eylemleri ile askeri rejimi devirmeye çağırdı.