Süleymani’nin ölümü ardından gerilim tırmanıyor

ABD’nin İran’ın üst düzey generali Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi komutanını öldürmesi ardından peş peşe mesajlar geliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla, Bağdat havaalanında 2 Ocak günü güdümlü füzelerle düzenlenen saldırıda İran Devrim Muhafızları’nın dış operasyonlarını yöneten Kudüs Güçleri’nin şefi general Kasım Süleymani ile İran yanlısı Iraklı milis gücü Haşdi Şabi komutanı Ebu Mehdi El Muhendis öldü.

İRAN YENİ BİR KOMUTAN ATADI

İran rejimi, Süleymani’nin ölümünden kısa bir süre sonra Kudüs Güçleri’ne yeni bir komutan atadı. Dini lideri Ali Hamaney, resmi sitesinde yaptığı açıklamada, “Muzaffer şehit Kasım Süleymani’den sonra general İsmail Qaani’yi Kudüs Güçleri’ne komutan olarak atıyorum” dedi.

MOSKOVA, ŞAM VE HİZBULLAH’TAN TEPKİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Süleymani’nin öldürülmesinin bölgede gerilimleri arttıracağını belirterek, “Süleymani, İran çıkarlarına sadık bir şekilde hizmet ediyordu. İran halkına samimi başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, “Bu alçakça Amerikan saldırısı, bu direniş şeflerinin modelini takip etmedeki kararlılığı arttıracak” dedi.

Lübnan’da İran’ın desteklediği Hizbullah hareketinin lideri Hasan Nasrallah, “Suçlu katillere adil cezayı vermek, dünya genelindeki tüm direnişçiler ve savaşçıların sorumluluğu ve görevidir” diyerek tepki gösterdi.

PEKİN VE LONDRA GERİLİMİ DÜŞÜRMEYE ÇAĞIRDI

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang, “Başta ABD olmak üzere ilgili tüm taraflardan, yeni gerilimlerden kaçınmak için sükûnetlerini korumalarını ve itidal örneği göstermelerini istiyoruz” dedi.

İngiliz hükümeti de gerilimin düşürülmesi çağrısında bulundu.

HUSİLER: HIZLI MİSLLEME ÇÖZÜMDÜR

İran’ın desteklediği Yemenli Husi milisleri de hızlı misillemede bulunulmasını istedi. Husilerin siyasi bürosundan üst düzey yetkili Muhammed Ali El Husi, “Bu cinayeti kınıyoruz. Hızlı ve doğrudan misillemeler çözümdür” dedi. Husiler, 2014 yılında başkent Sana başta olmak üzere ülkenin geniş bir kısmını ele geçirmişti. Yemen’de BM’ye göre dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

NETANYAHU, İSRAİL’E GERİ DÖNDÜ

Yunanistan ziyaretinde olan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Sülemani’nin öldürülmesi ardından, ziyaretini keserek ülkesine döndü. Netanyahu, Atina’da Yunanistan ve Kıbrıs ile birlikte bir gaz boru hattı anlaşması yapmıştı. İsrail ayrıca Suriye ve Lüban sınırındaki Golan platosundaki kayak istasyonunu kapattı.

SİSTANİ: HAKLI BİR GEREKÇESİ YOK

Irak’taki en yüksek Şii otoritesi Ayetullah Ali Sistani, Süleymani’ye yönelik saldırının “haklı bir gerekçesinin” olmadığını belirtti. Sistani’nin temsilcisi Kerbela’da yaptığı açıklamada, saldırıyı “Irak egemenliğinin açık ihlali” olarak değerlendirdi. Açıklamayı dinleyen yüzlerce kişi “Amerika’ya ölüm” sloganını attı.