Suriye’de 5 milyon mültecinin dönüşü için hükümet komitesi

Suriyeli yetkililer, Rusya’nın girişimi sonucu 5 milyonu aşkın mültecinin geri dönüşü için bir hükümet komitesi kurulmasına onay verdi.

Resmi haber ajansı Sana’da yer alan bildiriye göre Başar El Esad hükümeti, yurtdışındakilerin geri dönüşü amacıyla bir komitenin kurulmasına onay verdi.

Bildiride, bu komitenin “dost ülkelerle” geri dönüşü kolaylaştırmak için temaslarını yoğunlaştıracak. Birleşmiş Milletlere göre, 5.6 milyon Suriyeli mülteci durumuna düştü.

Suriye rejiminin ittifakı Rusya, geçen ay uluslararası toplumu Suriyeli mültecilerin geri dönüşü için yardım etmeye çağırmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Helsinki’de bu konuyu görüşmüş ancak Birlemiş Milletler bu zirveye dahil olmadıklarını açıkladı.

Yere ve Çevre Yönetimi Bakanı Hüseyin Mahluf’un başkanlığındaki komite, birçok bakanlık ve devlet organı temsilcisinde oluşacak.

Sana’ya göre resmi bir komitenin kurulması, ülkeye güvenliğin geri dönüşünü doğruluyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre 2018 yılının ilk altı ayı içerisinde sadece 13 bin mülteci Suriye’ye geri döndü. Bu dönüşlerin nasıl gerçekleştiği konusunda bilgi alınamadı. Türkiye gibi işgalci güçler de işgal ettikleri alanlara, çetelerin ailelerini yerleştiriyor.