Suriye'de İsrail hava saldırılarında en az 141 İranlı milis öldü

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, son bir yıl içerisinde Suriye’de İsrail’in gerçekleştirdiği hava saldırılarından İran’a bağlı 141 milis üyesinin öldürüldüğünü açıkladı.

Gözlemevi tarafından yayınlanan bir rapora göre Nisan 2018’den Mart 2019 arasında İsrail’in Suriye’de İran’a ait noktalara gerçekleştirdiği hava saldırılarında 141 milis üyesi hayatını kaybetti. Bu saldırılarda ayrıca 58 Suriye askerinin öldüğü bilgisine yer verildi.

Rapora göre, İran ordusu, Iraklı, Afgan, Lübnanlı ve Asyalıları Suriye’de Şam rejimine destek olmak için çatıştırıyor.

Daha önce de Devrim Muhafızları Ordusu Dış Operasyonlar Birimi Kudüs Gücü tarafından Suriye’de savaşmak üzere örgütlenen Hizbullah, Bedr Ordusu, Fatımiyyun Tugayı, Zeynebiyyun Tugayı, Seyyide Rukiya Tugayı, Kataib-i İmam Ali gibi farklı milis gruplarının isimleri gündeme gelmişti.

Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı 2016’da yaptığı bir açıklamada Suriye, Irak, Yemen, Afganistan ve Pakistan’da İran güdümüyle hareket eden 200 bin silahlı milis gücü oluşturduklarını açıklamışlardı.

6 Ocak 2018’de bir Fatimiyyun Tugayı yetkilisi şu ana kadar sadece Fatımiyyun Tugayından 2 binden fazla milisin öldüğü ve 8 bine yakın milisin de yaralandığını açıklamıştı.

HAMENEY’E GÖRE ‘GURBETTE’ ÖLMÜŞLER

İran’ın ruhani lideri Seyyid Ali Hamaney, Cuma günü Suriye’de vurulan Afganistanlı milislerin ailelerini kabul etmesi, Suriye’de Afgan milislerin savaşa sürüldüğünün itirafı olmuştu.

Hamaney görüşmede Suriye’de vurulan İranlı Afgan milislerin ailelerine “Afgan şehitlerinin başkalarından olan üstünlüğü gurbette şehit düşmeleridir” dedi.

Hamaney’in İran adına Suriye’de bulunan milis gruplarından Fatımiyyun grubunun adını vererek konuşması Suriye’de daha önce İran adına bulunan ve adları çeşitli biçimlerde gündeme gelen grupların varlığını da doğruladı.

Hamaney, Fatımiyyun güçlerindeki Afgan mücahitlerini “fedakar” olarak niteleyerek “Afganlar, cihad ve savunma alanlarında, bana aktarılan bilgilere göre, diğerlerinden daha kuvvetli ve güçlüymüşler. Allah yolunda ne kadar dayanıklı olunursa, verilecek mükafat da o kadar büyük olur” dedi.

AFGAN MÜLTECİLER VATANDAŞLIK VAADİYLE SAVAŞA SÜRÜKLENİYOR

Devrim Muhafızlarına bağlı Fatımiyyun tugayları çoğunlukla, İran’a sığınan Afgan mültecilerden oluşuyor. İran rejimi bu milis güçlerine katılan Afganlara ve ailelerine vatandaşlık verme vaadinde bulunuyor. İnsan hakları kuruluşları, bu durumu mülteci haklarının ihlali olarak değerlendiriyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW, Kasım 2017’de yayınladığı bir raporda, İran rejiminin BM çocuk hakları kanununa aykırı olarak çocuk askerler de aldığına dikkat çekmişti. Muhaliflere göre İran’ın bu uygulamaları devam ediyor.

PAKİSTANLI VE IRAKLILAR

Zeynebiyyun tugayları, çoğunlukla Pakistan ve Iraklı savaşçılardan oluşuyor. Bu grup da Suriye’de kullanılıyor. Gözlemevi’ne göre İran şimdiye kadar Suriye’ye en az 32 bin asker gönderdi, bunlardan binlercesinin çatışmalarda ve hava saldırılarında öldüğü bildiriliyor. Net sayı henüz bilinmiyor.