Suriye’de ateşkese rağmen saldırılar sürüyor

Suriye’de BM Güvenlik Konseyi’nin bir aylık ateşkes kararına rağmen Doğu Guta ve Efrîn’de saldırılar sürüyor.

Birleşmiş Milletler insani işler koordinasyon bürosu sözcüsü Jens Laerke Cenevre’de yaptığı açıklamada “Açıklama yaptığı şu sıralarda çatışmalar sürüyor” dedi. Laerke, bu durumun insani konvoyların gönderilmesini imkansız kıldığını söyledi.

Türk devleti de Efrîn’e yönelik saldırılarını sürdürüyor. Türk hükümeti ateşkesin kendilerini bağlamadığını savunmuştu. İşgal saldırılarından dolayı Efrîn’in bir çok bölgesinde çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve BM yetkilileri ateşkes kararının Efrîn’i de kapsadığını açıklamışlardı. Efrîn’e yönelik Türk işgal saldırılarında şimdiye kadar 200’e yakın sivil hayatını kaybetti. Bunlar arasında en az 28 çocuk da bulunuyor.

Doğu Guta’da ise Moskova’nın ilan ettiği “insani ateşkese” rağmen rejimin hava saldırıları ve silahlı grupların roket atışlarının Salı günü de sürdüğü bildirildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre rejim cephesinden sabah saat 9.00’dan itibaren saldırısı obüs, ikisi varil bombası ve biri hava saldırısı olmak üzere dokuz saldırı gerçekleşti. Ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana Guta’da bir sivilin öldüğü bildirildi. Sana haber ajansına göre silahlı gruplar El Rafiden kampı tarafından insani koridora yönelik roket atışlarında bulundu.

Moskova’nın yaptığı açıklamaya göre Doğu Guta’daki insani ateşkesin her gün yerel saatle 09:00 ile 14:00 arasında uygulanması gerekiyor. Rusya’nın desteğindeki rejim güçleri 18 Şubat günü Doğu Guta’ya yönelik operasyon başlatmıştı. Şimdiye kadar 140’dan fazlası çocuk olmak üzere 560’ı aşkın sivilin öldüğü iddia ediliyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Cumartesi günü oy birliği ile en az 30 günlük ateşkes kararı almıştı.