Suriye ordusu İdlib sakinlerini SMS'le uyardı

Suriye ordusu, tampon bölge için belirlenen sürenin dolmak üzere olduğu İdlib'de "tampon bölge" sakinlerini SMS yoluyla uyardı. Çete grupları halen bölgeden çekilmedi.

Türkiye ile Rusya arasında 17 Eylül’de varılan anlaşma kapsamında, İdlib’de 15 Ekim’e kadar Ankara destekli çetelerin belirlenen hattan çekilmesi gerekiyor. Tampon bölgenin rejim güçlerinin kontrolündeki alanlar ile çetelerin elindeki alanlar arasında 15 ila 20 kilometre genişliğinde olacağı belirtiliyor.

Anlaşmaya göre, Ankara’nın doğrudan himaye ettiği çeteler ile “cihatçı” olarak sınıflandırılan El Kaide bağlantılı grupların, 10 Ekim’den önce “askerden arındırılmış bölgeden” ağır silahlarını çekmesi gerekiyordu. Ankara, kendi çetelerinin ağır silahlarını bölgeden çektiğini iddia ediyor. Bunu doğrulayan bağımsız bir kaynak bulunmuyor.

El Nusra’nın kurduğu Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) ise henüz açık bir şekilde tutumunu ortaya koymadı. HTŞ, Türkistan İslam Partisi (TİP) ve Huras El-Din isimli gruplarla birlikte tampon bölge olarak belirlenen alanın üçte ikisinde hakimiyet kuruyor. Bu grupların çekildiğine dair herhangi bir işaret bulunmuyor.

AFP’ye göre Suriye ordusu tampon bölgede yaşayan sakinlerin Suriye ordusundan gönderilen SMS’ler aldığını duyurdu. Mesajların birinde “Savaşçılardan uzak durun. Onların kaderleri mühürlendi” ifadeleri yer alırken, bir bazılarına da “Teröristlerin sizleri canlı kalkan olarak kullanmasına izin vermeyin” şeklinde mesajlar gönderildiği belirtildi

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, “Hiçbir cihatçı grup üyesi (tampon bölgeden) çekilmedi” dedi. AFP’ye göre de sözkonusu grupların bölgeden çekilişi gözlemlenmedi.