Suriye rejimi İdlib sakinlerini teslim olmaya çağırdı

Suriye rejime İdlib’e yönelik bir operasyona hazırlanıyor. Ordu güçleri havadan bildiri dağıtarak, İdlib sakinlerini teslim olmaya çağırdı.

Suriye rejim güçleri, ülkenin kuzey batısında, Türkiye ile sınırı olan İdlib’de havadan bildiri dağıttı. Bildirilerde şu ifadeler kullanıldı: "Savaşta sona geliniyor. Sizi birçok Suriyeli gibi yerel uzlaşma anlaşmasına katılmaya çağırıyoruz. Suriye ordusu ile işbirliğiniz sizi militanlar ve teröristlerin yönetiminden kurtaracak, sizin ve ailenizin yaşamını koruyacak."

Suriye hükümeti, uzlaşma anlaşmalarının hukuk devletine yeniden saygı duymayı kabul eden silahlı gruplara af getirdiğini belirtiyor. Buna uyan grupların silahlarını teslim etmesi gerekecek.

İdlib, çete gruplarının elinde kalan son büyük bölge olarak dikkat çekiyor. Çeteler, Ankara rejimi ile doğrudan bağlantılılar. Rejimin bir sonraki operasyonunun hedefinde İdlib var.

Rusya ve İran desteğindeki Suriye rejimi, diğer bölgeleri denetime aldı. Bu bölgelerden kaçan ya da tahliye edilen silahlı gruplar ise çoğunlukla İdlib’deki gruplara katıldılar.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre İdlib’e olası bir operasyon için takviye güçler gönderildi.

Birleşmiş Milletler de olası bir operasyonun insani sonuçlarına dikkat çekti. İdlib’de 2.5 milyon dolayında kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Çeteleri koruyan Türkiye, Rusya üzerinden operasyonu engellemeye çalışıyor.