Suudi fabrikasına Husi saldırısı

Suudi Arabistan’ın güneyindeki bir tuz giderme fabrikasına yönelik saldırı düzenlendiği bildirildi.

Yemen’de Husilere karşı savaş halindeki Arap Koalisyonu, Cizan vilayetindeki El Şukaik tuz giderme tesisi yakınına Husilerin attığı bir cismin düştüğünü açıkladı.

Koalisyon sözcüsü Turki el Maliki, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını, herhangi bir hasar oluşmadığını bildirdi.

Yemenli Husi isyancılarının Suudi Arabistan’a yönelik saldırıları son aylarda tırmandı.

Husiler, Çarşamba günü Şukaik bölgesinde bir elektrik santraline yönelik seyir füzesi ile saldırı düzenlediklerini duyurmuştu. Husilere bağlı El Masira televizyonuna göre Husi ordu sözcüsü Yahya Sarea, “Füze hedefini vurdu” dedi.

Sözcü, bu saldırının Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun devam eden ablukası ve suçlarına yanıt olduğunu belirtti. Sözcü, Suudi Arabistan’daki hayati tesislere yönelik saldırıların devam edeceğini duyurdu.

Geçen hafta da Suudi Arabistan’daki uluslararası Abha havalimanına yönelik füze saldırısı gerçekleşmiş 26 kişi yaralanmıştı.

Şii Husiler, geçen ay da Suudi Arabistan’a yönelik insansız hava araçları ile düzenlenen bir dizi saldırıyı üstlenmişti. Bunlardan biri 14 Mayıs’ta bir petrol boru hattı üzerindeki iki istasyonu hedef almıştı. İki gün öncesinde ise Körfez’de ikisi Suudilere ait olmak üzere dört petrol gemisine sabotaj düzenlenmiş ve tahrip edilmişti. Riyad yönetimi bu sabotaj eyleminden de İran’ı sorumlu tutuyor.

Batı destekli Suudi-Birleşik Arap Emirlikleri koalisyonu, Mart 2015’ten bu yana Yemen’de Husilere karşı savaş halinde. İki bölgesel rakip olan Suudiler ve İran’ın vekalet savaşı yürüttüğü bir alana dönüşen Yemen’de, dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor. Savaşta, koalisyon güçleri tarafından ağır savaş suçları işlendi. Husiler, 2014’ten bu yana başta başkent Sana olmak üzere geniş bir coğrafyayı denetiminde bulunduruyor.