Suudilerden Husilere kapsamlı hava saldırısı

Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap Koalisyonu, Yemen’de İran destekli Husilere karşı “misilleme” amacıyla 57 hava saldırısı düzenledi.

Arap Koalisyonu yaptığı açıklamada, Husilerin son dönemlerdeki saldırılarına misilleme olarak kapsamlı bir hava saldırısı düzenlediklerini duyurdu.

Kendilerine bağlı El Mesire televizyonuna açıklamada bulundan Husiler, Çarşamba günü başkent Sana ile kuzeydeki Saada’ya en az 57 hava saldırısı düzenlendiğini bildirdi.

Husilerin kontrolündeki başkentte bulunan El Duleymi hava üssü bitişiğindeki uluslararası havaalanına 12 saldırı yapıldı.

Husi yetkilileri saldırılara ilişkin bilanço vermezken El Mesire televizyonu Saada’da bir kadın ve küçük bir kız çocuğunun öldüğü, yaralı çocukların olduğunu belirtti.

Riyad’da gazetecilere açıklamada bulunan Arap Koalisyonu’nun sözcüsü Suudi Albay Türki El Maliki, “Operasyon Husi tehdidine bir yanıttır” diyerek, Sana ve Saada’daki üslerden balistik füze ve dron saldırılarına dikkat çekti.

“Husi teröristlerinin şefleri takip edilecek ve sorumlu tutulacaklardır. Sivilleri ve sivil alt yapıları hedeflemek kırmızı çizgidir” diyen El Maliki, Nisan 2018’da koalisyon tarafından öldürülen Husi üst düzey yöneticisi Salih El Sammed’e gönderme yaptı.

23 Haziran günü Arap Koalisyonu, Husiler tarafından atılan füzeler ve tuzaklı dronları önledikleri ve imha ettiklerini açıklamıştı. Balistik füzelerden birinin başkent Riyad’ı hedeflediği bilgisi verilmişti.

Basın toplantısı sırasında Suudi yetkililer dronlar ve füzelerden kalan parçaları göstererek, bunların İran tarafından Husilere verildiğini savundu. İran Husilere silah verdiğini sık sık inkar ederken, siyasi olarak destek verdiğini gizlemiyor.

Eylül 2019’da Suudi petrol devi Aramco tesislerine yönelik kapsamlı bir saldırı düzenlenmiş, petrol üretimi yarıya düşmüştü. Saldırıyı Husiler üstlense de ABD, Tahran’ı sorumlu tutmuş, Tahran ise yalanlamıştı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, 2015 yılından bu yana İran destekli Husilerle savaşıyor. Husiler 2014 yılında ülkedeki rejimi yıkarak, ülkenin kuzeyindeki geniş bölgeleri denetim altına aldı. Bunlar arasında başkent Sana da yer alıyor.

Suudi Arabistan ve ittifakları ise Husilerle savaşarak, İran’ın etkisine karşı koymaya çalışıyor. Bu savaş nedeniyle Yemen’de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.