Taliban’a göre fotoğraf çekmek ‘büyük günah’

Adalet Bakanlığı'ndan üst düzey bir Taliban yetkilisi gazetecilerin fotoğraf çekerek "büyük bir günah" işlediklerini savundu.

1996-2001 yılları arasında bir önceki Taliban rejimi, televizyon ve canlı varlıkların fotoğraflarını yasaklamıştı. Ancak Taliban yetkilileri Ağustos 2021'de iktidara döndüklerinden bu yana benzer bir kuralı resmi olarak dayatmadı. Fiiliyatta ise kısmen uygulandı.

Çarşamba günü çeşitli medya kuruluşları tarafından yayınlanan görüntülere göre, üst düzey bir adalet bakanlığı yetkilisi olan Muhammad Haşim Şahid Wror, salı günü Kabil'de düzenlenen bir seminerde "Fotoğraf çekmek büyük bir günahtır" dedi.

Yetkili, "Gazeteci arkadaşlarımız, Afgan gazeteciler, her zaman bu günahla çok meşguller ve her zaman ahlaksızlığa yöneliyorlar" diye ekledi.

Taliban hareketinin beşiği olan güneydeki Kandahar vilayetindeki yetkililer, asker ve memurlara "canlı varlıkları" gösteren fotoğraf ya da video çekmemelerini emretti.

Ancak valilik sözcüsü Mahmud Azzam AFP'ye yaptığı açıklamada, bu yasağın medyayı ya da halkı kapsamadığını savundu.

İslam sanatında insan ve hayvan tasvirlerine genellikle yer verilmiyor. Ancak bazı Müslümanlar tüm canlı varlıkların görüntülerinin yasaklanmasını savunuyor.

Taliban'ın iktidara gelmesinden bu yana birçok medya kuruluşu insan ve hayvan fotoğrafları yayınlamaktan kaçındı. Ancak bakanlıklar yabancı devlet adamlarıyla görüşen üst düzey yetkililerin fotoğraflarını yayınlamaya devam etti.

Taliban iktidarında diğer haklar sistematik bir şekilde yasaklandı. Kadın düşmanı politikalar, kadınlar neredeyse hayatın her alanından dışlarken, basın ve ifade özgürlüğü yeni kurallarla nefes alamaz hale getirildi.