Taliban iki kişiyi stadyumda halka açık idam etti

Afganistan’da Taliban rejimi cinayetten mahkum olan iki erkeği ülkenin doğusundaki bir futbol sahasında idam etti. İnfazları binlerce kişi izledi.

Gazni kentindeki bir stadyumda binlerce kişi iki kişinin idamını izlemek üzere toplandı.

Cinayetten mahkum edilen kişilerin sırtlarından vurularak infaz edildikleri bildirildi.

AFP’nin haberine göre üst düzey bir Yüksek Mahkeme yetkilisi olan Atikullah Derviş kalabalığa "Bu iki kişi bu ülkenin mahkemeleri tarafından iki yıl süren yargılamanın ardından cinayetten suçlu bulundu” dedi. Derviş, infaz emrinin “ülkenin yüce lideri Hibatullah Ahundzade tarafından imzalandığını” belirtti.

Stadyumda bulunan kurbanların aileleri, şeriat kanunları uyarınca hakları olan “af hakkını” reddetti.

Gazni Vilayeti Enformasyon ve Kültür Dairesi daha önce bu infazların İslami "kısas” yasası uyarınca yapıldığını belirtmiş, ancak mahkumlar ve suçları hakkında herhangi bir ayrıntı vermemişti.

İlk Taliban rejimi olan 1996 ile 2001 yılları arasında da halka açık infazlar yaygındı. Mahkûmlar suçlarına bağlı olarak çoğunlukla vurularak ya da taşlanarak öldürülüyordu.

2021'den bu yana her ikisi de cinayet suçundan olmak üzere iki idam gerçekleşti.

En son infaz haziran ayında doğudaki Laghman eyaletinde yaşandı. Beş kişiyi öldürmekten hüküm giymiş bir erkek, bir caminin bahçesinde yaklaşık 2.000 kişinin önünde vurularak öldürüldü.

Yetkililer ayrıca hırsızlık, zina ve alkol tüketimi gibi diğer suçlar için de halka açık birçok kırbaçlama gerçekleştirdi.

Kasım 2022'de dini lider Hibatullah Ahundzade, hakimlere şeriatın tüm yönlerini, özellikle de "kısas" adı altında cinayetlerde halka açık infazları ve aynı zamanda bedensel cezaları (taşlama, kırbaçlama, uzuvların kesilmesi) uygulamalarını emretmişti.

Taliban iktidara geri döndüğünde şeriat hukukunu uygulamada daha esnek olacağına söz vermişti, ancak iktidardaki ilk dönemlerine damgasını vuran İslam'ın aşırı bağnaz yorumuna büyük ölçüde geri döndüler.