Talibanlar ABD’yi diyaloga çağırdı

Afganistan’da Taliban hareketi Amerikalıları Katar’daki temsilcileri ile doğrudan görüşmelerde bulunmaya çağırdı.

Taliban hareketi iki yıl aradan sonra ilk kez müzakere niyetini ortaya koydu. Talibanların internet sitesinde yayınlanan açıklamada “İslam Emirliği Afganistan Siyasi Bürosu, Afgan sorununa barışçıl bir çözüm için Amerikalı yetkilileri doğrudan görüşmeye çağırıyor” dedi.

Taliban hareketinin 2013 yılından bu yana Doha’da temsilciliği bulunuyor. Afganistanlı örgüt Mart 2016 tarihinden bu yana herhangi bir barış müzakeresine katılmayı reddediyordu. Afganistan hükümetinin diyalog çağrıları, Amerikan güçleri işgale son vermediği gerekçesiyle geri çevriliyordu.

Taliban hareketinin çağrısı Kabil’deki bir konferans öncesine denk geldi. Çarşamba günü “Kabil süreci” adı altında bir konferans düzenlenecek. Konferans aralarında Hindistan ve Pakistan’ın olduğu 25 bölge ülkesinin temsilcileri ile üç uluslararası örgütü bir araya getiriyor. Konferansta barışın mekanizmaları ile terörizme karşı mücadelenin ele alınacağı belirtildi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, bu konferans vesilesiyle bir barış planı açıklayacağını bildirdi.

Konferansın ilki geçen yıl Haziran ayında yapılmıştı ancak kayda değer bir sonuç alınamamıştı.

Taliban hareketi kısa bir süre önce Amerikan halkı ve kongresine de açık bir mektup yazarak, “savaş bir seçenek değildir ama bize dayatıldı” demişti. Salı günü yapılan açıklamada “Amerikalılar ve ittifaklarının Afgan sorununun askeri olarak çözülemeyeceğini anlamış olmaları” gerektiği vurgulandı. Açıklamada “17 yıldır rest edilen askeri stratejiler savaşı ancak yoğunlaştırır ve uzatır. Ve bu kimsenin çıkarına değildir” denildi.