Talibanlar, DAİŞ çetelerini ağır yenilgiye uğrattı!

Afganistan’ın Kuzey Batı bölgesine yerleşen ve giderek etkili olmaya başlayan DAİŞ çetelerinin Talibanlar karşısında yenildiği bildirildi.

Afgan yetkililer ve Taliban hareketi tarafından yapılan açıklamaya göre, Cevzcan vilayetinde 150’den fazla DAİŞ’li öldürüldü, yüzlerce çete mensubu da teslim oldu.

Bu çatışma, DAİŞ çeteleri açısından ağır bir yenilgi olarak değerlendiriliyor. DAİŞ çeteleri dört yıl önce Afganistan’da ortaya çıkmış ve Cevzcan vilayetinin güneyine yerleşmişti. Çeteler buradan komşu Türkmenistan’a yapılan kaçakçılık yollarını kontrol etmeye çalışıyordu.

DAİŞ çeteleri son yıllarda Afganistan’ın kuzeyinde giderek daha aktif olmaya başladılar. Çeteler, bugüne kadar Talibanların kontrolünde olan kaynakları ele geçirmek isterken, bu durum komşu ülkeler için de endişe oluşturuyor.

TALİBAN: DAİŞ TAMAMEN ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Taliban hareketinin sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Şeytansı DAİŞ olgusu, tamamen etkisiz hale getirildi” dedi.

Taliban hareketi bundan bir kaç hafta önce Cevzcan vilayetinde DAİŞ’e karşı geniş bir operasyon başlatmıştı. Temmuz ayında, Amerikalı birliklerin komutanı general John Nicholson da Talibanları DAİŞ’e karşı mücadele ederken görmenin memnuniyet verici olduğunu söylemişti.

KOMUTANLARI DA TESLİM OLDU

Taliban sözcüsü Mücahid, 150’den fazla DAİŞ üyesinin çatışmalarda öldürüldüğünü ve 130’den fazlasının yakalandığını açıkladı. Mücahid, bazı çete mensuplarının da hükümet güçlerine teslim olduğunu bildirdi.

Afgan yetkililer ise 152 çete mensubunun Çarşamba günü sabah saatlerinde güvenlik güçlerine teslim olduğunu açıkladı. Yetkililer, yakalananlar arasında DAİŞ’in Kuzey Afganistan güçler komutanı Mevlevi Habibrahman ve diğer bir komutan olan Mufti Nematullah’ın da olduğunu belirtti.