Talibanlar sadece Amerikalılarla müzakere etmek istiyor!

Afgan Taliban hareketi temsilcileri, Çarşamba gününden itibaren Amerikalı yetkililerle iki günlük müzakerelerde bulunacak. Taliban hareketi, Afgan hükümeti elçileri ile görüşmeyi reddediyor.

Taliban hareketi bölge ülkelerinin, Afgan hükümeti ile görüşmeyi kabul etmeleri yönüne yaptığı tüm girişimleri geri çevirdi. Talibanlar, ABD’nin temel rakipleri ve muhatapları olduğunu düşünüyor.

Reuters haber ajansına göre Afganistan’daki bir Taliban yetkilisi “Bu kez, Amerikalı yetkililerle konuşmak istiyoruz” dedi.

Taliban sorumlusuna göre Katar’da organize edilen müzakerelerde Amerikan güçlerinin geri çekilmesi, tutuklu değişimi ve Taliban liderlere konulan seyahat yasağı konuşulacak.

Taliban yetkililer hafta sonu yaptığı açıklamada, Amerikalı bu hafta Riyad’da öngörülen görüşmelere, Afgan hükümeti temsilcilerinin de davet edilmesini gerekçe göstererek katılmayı reddetmişti.

Talibanlar, Amerikalı özel görevli Zalmah Halilzad ile planlanan bu dördüncü müzakerelerin Katar’da yapılmasını istedi. Talibanların Katar’da resmi bir temsilciliği de bulunuyor.

Adını vermeyen bir Taliban sorumlusu, “İstişareler ardından, Çarşamba günü Doha’da Amerikalı elçilerle görüşeceğiz. Toplantı iki gün sürecek” dedi.

Afgan hükümeti de Talibanların kendilerini barış sürecinden dışladığı tepkisinde bulunuyor.