Tayvan krizi: Çin’den ABD’ye ‘askeri tatbikatlı’ misilleme

Çin ordusu, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretine büyük bir askeri tatbikatla yanıt verdi.

Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti 24 saatten az bir süre sürdü. Pelosi, ziyaretinde Çin ordusunun sürekli tehdidi altındaki adayı terk etmeyeceklerini söyledi.

Son 25 yıldır ilk kez en üst seviyede bir Amerikalı seçilmişin adayı ziyareti Pekin’i öfkelendirdi. 

Çin ordusu misilleme, perşembe günü yerel saatle öğle sıralarında Tayvan çevresinde çok işlek ticari yolların yakınındaki yedi alanda büyük bir askeri tatbikat başlattı.

Çin kamu televizyonu CCTV, tatbikatların pazar günü öğleye kadar süreceğini duyurdu.

Tayvan ordusu da “savaş arayışında olmadan savaşa hazırlık yaptıklarını” açıkladı.

Tatbikatın yapıldığı alanlardan bazıları Tayvan kıyılarına 20 kilometre mesafede bulunuyor.

AFP’ye konuşan Çinli askeri bir kaynak, "Tayvan kuvvetleri (Çin ordusu) ile gönüllü olarak temasa geçer ve kazara ateş ederse, (Çin ordusu) şiddetle misilleme yapacak ve tüm sonuçlarına Tayvan tarafı katlanmak zorunda kalacak" dedi.

Pekin yetkilileri, Pelosi’nin ziyareti ardından bu tatbikatların “gerekli ve meşru bir tedbir” odluğunu savundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, “Provokatör olan ABD’dir ve mağdur olan Çin’dir. Çin meşru savunma durumundadır” dedi.

Askeri tatbikatın uluslararası yansımaları oldu. ABD Başkanı Joe Biden’ın diplomatik danışmanlarından Jake Sullivan, askeri tatbikat başlatma seçiminin “sorumlu” olmadığını ve “bir kaza yaşanma olasılığının gerçek” olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de takibatı kınayarak Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaretini “bahane” olarak kullanmanın “hiçbir gerekçesi” olmadığını belirtti.

Pekin, Tayvan adasını kendi topraklarını bir parçası olarak görürken, bunun için “gerekirse zor kullanacaklarını” belirtiyor.