Tel Aviv’de 100 bin kişi Netanyahu’yu protesto etti

Pazar günü Gazze Şeridi'ndeki savaş 7’nci ayına girerken, Tel Aviv’de onbinlerce kişi Başbakan Binyamin Netanyahu karşıtı bir gösteride bir araya geldi.

Organizatörlere göre Tel Aviv'de 100 bin kişi "Demokrasi Meydanı "nda toplandı. 2023'te Başbakan tarafından savunulan ancak başarısız olan adalet sistemi reformu önerisine karşı organize edilen büyük yürüyüşlerinden sonra sözkonusu kavşağın adı “Demokrasi Meydanı” olarak değiştirilmişti. 

Başta yolsuzluk olmak üzere çeşitli davalara adı karışan sağcı Likud partisi lideri Netanyahu karşıtı sloganlar atan göstericiler, Başbakan’ın derhal istifa etmesini ve "hemen seçimlere gidilmesini" talep etti.

Göstericiler daha sonra, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'in güneyine düzenlediği benzeri görülmemiş saldırı sırasında kaçırılan rehineler için müzakere yoluyla çözüm bulunmasını isteyen başka protestoculara katıldı. 

Hamas tarafından 250 kadar rehine kaçırılmıştı. İsrail ordusuna göre bunlardan 34’ü öldü. Mevcut durumda Filistinli grupların elinde 129 rehinenin olduğu tahmin ediliyor. 

Pazar günü Tel Aviv’in yanısıra yaklaşık elli başka yerde de gösteriler düzenlendi. İsrail basınına göre Tel Aviv'in kuzeyindeki Caesarea'da Netanyahu'nun özel konutuna yaklaşmaya çalışan göstericilerle polis arasında çatışma çıktı ve bir kişi gözaltına alındı.

Tel Aviv'in kuzey doğusundaki Kfar Saba'da düzenlenen bir gösteride konuşan muhalefet lideri merkezci Yair Lapid de yeni parlamento seçimleri çağrısında bulundu.

Yair Lapid, Amerikalılarla görüşmek üzere Washington’a doğru yola çıkmadan önce "Hiçbir şey öğrenmediler. Hiç değişmediler. Biz onları göndermeyene kadar bu ülkenin ilerlemesine izin vermeyecekler" dedi.