Televizyon yasaklayan Taliban’dan sosyal medya ordusu

Talibanlar, 1996 ile 2001 arasında Afganistan’da iktidarları sırasında televizyon ve radyoya getirdiği yasakla biliniyor. Talibanlar bugün sosyal ağlarda aktif propaganda yürütüyor.

Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre Talibanlar, “stajyer ordusu” ile sosyal ağlarda aktif durumda. AFP’, Talibanların propaganda makinesi ile “yalan haberlere” (fake news) karşı modernite çağına girdiği yorumunda bulundu.

ABD işgalinden önce, 1996-2001 arasında iktidar olan Talibanlar, o dönemde televizyon ve radyoya getirdiği yasaklarla dikkat çekmişti. Ancak bugün, yeni medya çağına uyum sağlayan Talibanlar, sosyal ağları bir mücadele alanı olarak kullanıyor.


Taliban sözcüsü Twitter üzerinde, savaş cephesindeki duruma ilişkin eş zamanlı bilgiler paylaşıyor, yabancı gazetecilerle sürekli temas halinde bulunuyor.

YENİ TEKNOLOJİYE KARŞI DEĞİLLERMİŞ

WhatsApp üzeri AFP’ye konuşan Taliban sözcüsü Zabihullah Mucahid, “Medya, mücadelenin bir yüzü olarak değerlendiriliyor” dedi. “Modern teknolojiye karşı değiliz” diye ekleyen Mucahid, “Bu koşullarda gerekli ve şeriata aykırı değil” iddiasında bulunuyor. Mucahid, bununla birlikte kendi iletişimlerini bazen kontrol etmekte sıkıntı yaşadıklarını da kabul ediyor. Zabihullah’a göre, Taliban kaynaklarına dayandırılan doğrulanmamış sızma haberlerin sıklıkla yaşandığına dikkat çekiyor. Talibanların resmi Twitter ve Facebook sayfaları sıklıkla kapatılıyor ve yeni adlarla açılıyor.

Talibanlar iktidardayken, medya geniş bir şekilde kontrol altında tutuluyordu. Yabancı gazetecilerin çoğu kaçmak zorunda kalırken, Afgan meslektaşları da genellikle gizli çalışıyorlardı.

KADIN DÜŞMANLIĞI SÜRÜYOR

Son haftalarda Talibanlar ile ABD arasında doğrudan görüşmeler başladı. Amerikan askerlerinin geri çekilmesi karşılığında çatışmaların durması ve siyasi normalleşme öngörülüyor. Bu görüşmeler ayrıca Talibanların iktidara geri dönebileceği şeklinde yorumlanıyor. Taliban kaynakları, medyayı kapatma niyetinde olmadıklarını ancak gazetecilerden, henüz belirlenmeyen şeriat hukukuna uymalarını beklediklerini söylüyor. Talibanlar, bugün sayıları önemli düzeyde olan kadın sunuculara ise ekranları kapatmayı öngörüyor. AFP’ye göre bir Taliban kaynağı, “Evlerinde kalması veya saygın başka bir iş bulmaları daha iyi” diyerek kadın özgürlüğü düşmanlığını açık ediyor.