Ticaret savaşı ABD’de ekonomik büyümeyi sınırlayacak

ABD yönetiminin dış ticaret açığını gerekçe göstererek birçok ülkeye gümrük vergileri üzerinden açtığı ticaret savaşının Amerikan ekonomisinde küçülmeye neden olacağı öngörülüyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın Çin Halk Cumhuriyeti başta olmak üzere birçok ülkeye yönelik başlattığı ticaret savaşının bizzat Amerikan ekonomisine zarar vermesi bekleniyor.

EKONOMİK BÜYÜME DAHA DÜŞÜK GERÇEKLEŞECEK

ABD Kongresi’ne bağlı bağımsız bir kuruluş olan Bütçe Bürosu (CBO) tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre, yüz milyarlarca dolarlık ithal ürüne yönelik ek gümrük vergileri on milyarlarca dolarlık ekonomik kayba neden olacak. Buna göre, 2020 yılına kadar ABD’de her bir hane başına en az 580 dolarlık milli gelir kaybı oluşacak.

ABD ekonomisinin yüzde 0,3 oranında olumsuz etkileneceği vurgulanan açıklamada, bu negatif etkinin 2020’den sonra hafifleyeceği de belirtildi. Olumsuz düşüşün özellikle şirketlerin alım-satım zincirlerini değiştirmeleri sayesinde belli bir oranda önlenebileceği de CBO’nun dikkat çektiği bir diğer nokta.

Donald Trump, sadece Çin ile yüz milyarlarca doları bulan dış ticaret açığını gerekçe göstermiş ve birçok ülkeden ithal edilen ürünlere ek gümrük vergileri getirmişti. Ancak Trump’ın Çin gibi ülkelerin ekonomisine zarar vereceğini savunduğu bu ticari savaşa rağmen ithalatta kayda değer bir düşüş görülmedi.

ABD’DEKİ TÜKETİCİLERİ VE ŞİRKETLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

CBO’nun yaptığı tespitlerde Çin gibi ülkelerden ithalata getirilen ek gümrük vergileri, birçok noktada olumsuz sonuçlara yol açtı. Bunların başında gümrük vergileri nedeniyle ithal ürünlerin fiyatlarının artması ve Amerikalıların satın alma gücünün zayıflaması geliyor.

Ticari savaş nedeniyle oluşan belirsizlik ortamının da etkisiyle şirketlerin ABD’de yapmayı planladıkları yaptırımlar ya ertelenecek ya da iptal edilecek.

Ayrıca birçok ülkenin misilleme amacıyla Amerikan ürünlerine ek gümrük vergileri getirmesi nedeniyle de ABD’nin ihracatı sınırlanmış olacak.

Trump’ın da bu etkileri dikkate aldığı ve bundan dolayı da normalde Çin’den ithal edilen bazı ürünlere bu ay getirilmesi planlanan ek gümrük vergilerini Aralık ayına erteleme kararı aldığı iddia edilmişti.