TL eriyince Erdoğan ile işbirliği de ayyuka çıktı!

Türk Lirası’nın Dolar ve Euro karşısında eriyince Alman bankalarının Erdoğan rejimiyle yaptığı işbirliğinin detayları da ortaya çıktı. Çoğunluğu silah üretimi için Türkiye’ye toplam 21 Milyar Euro veren Alman bankaları, kredilere risk sigortası yaptırmış.

 

Türkiye’de rejimin tek adam iktidarına dönüşmesi ardından ekonomik krizin derinleşmesi Türk Lirası’nın Amerikan Doları ve Euro karşısındaki düşüşünü tetiklemişti. Daha önce baskıcı Erdoğan rejimini kredilerle ayakta tutan Avrupalı finans kuruluşlarını ise şimdi Euro olarak verilen kredilerin taksitlerinin nasıl ödeneceği bilinmiyor.

TL’nin tepe taklak olması ardından Avrupa ülkelerinin Erdoğan rejimini nasıl paralarla ayakta tutuklarının ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. Alman Federal Bankası ilk kez Alman finans kuruluşlarının Türkiye’den toplam 21 Milyar Euro alacağı olduğunu açıkladı.

Türkiye’ye verilen finans desteğinin Euro ülkesi ve Avrupa Birliği üyesi Yunanistan’a verilen 19,17 Milyar Euro’dan daha fazla olması dikkat çekti. Alman bankalarının yurt dışına aktardıkları toplam para ise 1,85 Trilyon Euro olarak açıklandı.

Cuma günü Türkiye’ye para aktaran birçok Avrupalı banka uluslararası haber ajansı Reuters’in “Türkiye’deki yatırımlarınız tehlikede mi?” sorularını yanıtsız bırakmıştı. Bazı kuruluşlar ise Türkiye’nin ödemelerinde riziko yaşama ihtimallerinin düşük olduğunu öne sürmüştü.

KREDİLER ERDOĞAN SİLAH ÜRETMESİ İÇİN VERİLDİ!

Yabancı yatırımcıların TL’nin düşüşü karşısında paniğe girmemelerinin nedeni ise şüphesiz daha önce verilen kredilerin sigortalanmış olması ve ödemelerin yine Euro veya Dolar cinsinden yapılması. Ancak buna rağmen Cuma günü ABD Devlet Başkanı Trump’ın Erdoğan rejimine yönelik yeni yaptırımları açıklamasının hemen ardından Almanya’nın önde gelen bankaları Deutsche Bank ve Commerz Bank’ın borsada gözle görülür değer kaybetmesi dikkat çekti.

Alman borsası DAX’ta Deutsche Bank’ın hisselerinde yüzde 3.3 ve Commerzbank’ın ise 2.1 oranında bir düşüş yaşamışlardı. Her iki bankanın ortak özelliği ise Alman silah sanayine kredi desteği vermeleri olarak dikkat çekiyor. Özellikle Erdoğan rejimiyle işbirliği yaparak Türk ordusu için tank üretmeyi planlayan ve daha önce satılan Alman tanklarını da modernize eden Rheinmetall firmasının en önemli finans kaynağı Commerzbank’ın kredileriydi.

Commerzbank’ın silah sanayisindeki ortaklığı üzerinden Erdoğan rejimiyle işbirliği yapması Türk ordusunun Efrîn’e yönelik işgali sırasında da gündeme gelmişti. Radikal Alman sol grupları ülke çapında söz konusunun bankanın şubelerini hedef alarak, bankanın camlarını kırmış ve maddi zarara yol açmışlardı.

COMMERZBANK HAZİRAN’DA 2,5 MİLYAR DAHA VERMİŞ!

Ancak Alman kamuoyundaki tepkilere rağmen Commerzbank’ın silah sanayi ve Erdoğan iktidarı ile işbirliği artarak sürdü. Son olarak Commerzbank’ın geçtiğimiz Haziran ayının sonunda Türkiye’ye 2,5 Milyar Euro para aktardı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında ise Erdoğan rejimiyle yeniden sıcak ilişikler kuran Merkel’in başbakanlığındaki federal Alman hükümeti, hem Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını yumuşatmış, hem de Alman şirketlerine verilen kredi ve yatırım garantilerine yönelik sınırlandırmayı kaldırmıştı.

Erdoğan rejimiyle kriz ve gerginliklerin yaşandığı 2017 yılında söz konusu kredi ve yatırım garantileri 1,5 milyar Euro ile sınırlandırılmıştı. Ancak geçtiğimiz yıl bu sınırlamaya sadık kalınmadı ve krediler 1,57 Milyar Euro’yu buldu. Merkel hükümetinin göstermelik yaptırımların resmen kalkmasıyla hem Alman para kuruluşları, hem de silah sanayiinin Ankara rejimiyle güçlü işbirliği kaldığı yerden devam etmişti.