TL’nin çöküşü Avrupa’daki ‘finansörleri’ kaygılandırdı

Türk Lirası’nın Amerikan Doları ve Euro karşısındaki düşüşünü sürdürürken, Türkiye’deki ekonomik kriz Avrupa piyasalarına sıçradı. Türkiye’ye kredi vererek rejimle baskıcı rejimle işbirliği yapan bankalar borsada değer kaybediyor.

Erdoğan rejiminin rehinelerinden Andrew Brunson’un serbest bırakılmaması ardından ABD yönetiminin aldığı yaptırımlarıyla derinleşen Türkiye’deki ekonomik kriz Avrupa piyasalarını da korkutmaya başladı.

Türk Lirası’nın Amerikan Doları ve Avrupa Birliği’nin para birimi Euro karşısında her geçe tarih değer kaybı üzerine Türk banka ve şirketlerin Avrupalı yatırımcılara borçlarını ödeyemez geleceği belirtiliyordu. Türk hisselerinin daha da değer kaybedeceğini düşünen yatırımcılar bu sabahtan itibaren hisselerini satınca Avrupa borsası güne yüzde 1’lik eksi puanla başladı.

TL’NİN DÜŞÜŞÜ EURO’YU ETKİLEDİ

Almanya’nın dev bankası Deutsche Bank, İspanyol BBVA ve İtalyan Unicredit ve Fransız BNP Paribas , Türkiye’de ekonominin baş aşağı gitmesi üzerine yüzde 3 civarında değer kaybettiler. Hali hazırda Türkiye yabancı bankalardan 148 Milyar Dolar ve 110 Milyar Euro civarında kredi almış durumda.

Türkiye’nin en fazla krediyi 83 Milyar Dolar civarında İspanya’nın büyük bankalarından aldığı ve TL’deki düşüşün bu bankalarda paniğe yol açtığı belirtiliyor. İngiliz “Financial Times” gazetesi, Türk bankalarına kredi veren İngiliz finans kuruluşları BBVA, BNP Paribas ve Unicredit’in Türkiye’deki krizi kaygılıyla izlediğini yazdı.

Avrupa piyasalarında yabancı bankaların “Türkiye’ye verdiğimiz borçları alamayacağız” korkusu Euro’ya da yansıdı. Euro, Dolar karşısında yüzde 0,6 oranında değer kaybederken, Euro’nun değeri 1,1460 Dolar’a düştü. Aynı şekilde Alman borsası Dax da bugün öğlen saatlerine doğru yüzde 1,6 puan değer kaybetti.

Avrupa piyasalarında yaşanan bu düşüş ve kaygılar karşısında Avrupa Merkez Bankası (EZB) açıklama yapmaktan kaçınıyor. Ancak Avrupa basını TL’deki düşüşün faturasının Euro’ya da kesileceğini düşünüyor.

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden “Frankfurtter Allegemeine” bugünkü sayısında “Erdoğan nasıl Euro’yu da düşürdü?” başlığıyla bir haber-analize yer verdi. Die Welt gazetesi “Türkiye’deki kriz şimdi Avrupa’nın sorunu haline geliyor” başlığıyla bir yorumda bulundu.

Gazetenin ekonomi editörü Holger Zschäpitz tarafından kaleme alınan yorumda Avrupa Merkez Bankası’nın Türkiye’deki tablo karşısında alarm halinde olduğunu yazdı. Yorumda Türk Lirası’ndaki düşüşün şu ana kadar lokal bir kriz olduğunu, ancak bundan sonra küresel bir sorun haline geleceği görüşü dile getirildi.