"Tropiklerin Trump’ı" Bolsonaro, sosyalizme savaş açtı

Brezilya’nın kadın düşmanı ve diktatör eğilimli yeni Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, bir törenle Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu.

Bolsonaro, törende yaptığı konuşmada, “Bugün halkın kendisini sosyalizmden ve siyaseten doğruculuktan kurtaracağı gündür” dedi.

Brezilya’nın başına Bolsonaro’nun geçmesi, Latin Amerika’nın bu büyük ülkesini keskin bir virajla, aşırı sağa kaydırdı.

Brezilya bayrağını sallayarak “Bu bizim bayrağımızdır” diyen Bolsonaro, “Kanımız dökülmeden asla kızıl olmayacak” diye ekledi.

İşçi Partisi’nin çekilmesi ardından 13 yıllık solcu iktidara son veren Bolsonaro, kadın düşmanı ve anti-komünist anlayışı ile dikkat çekiyor. Bolsonaro, daha önceki açıklamalarında Cumhurbaşkanı olduğunda eski Cumhurbaşkanı Luiz Inacio da Silva’nın İşçi Partisi üyelerini hapis veya sürgünle tehdit etmişti.

Bolsonaro, “Bu ülkede düzeni sağlayacağız (...) Hayallerimizin Brezilyasını kurmak için bana güvenebilirsiniz” diye konuşurken, feminist teoriye de tepki gösterdi.

Bolsonaro’nun konuşması, ABD Başkanı Donald Trump tarafından memnuniyetle karşılandı. Trump, Twitter üzerinde “Yemin töreninde süper bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’yu kutluyorum. ABD sizinledir” dedi.

Bolsonaro, izlediği politikalar nedeniyle “Tropiklerin Trump’ı” olarak adlandırılıyor.

Bolsonaro, Cumhurbaşkanlığının ilk gününde artan kriminalite, yolsuzluk ve solcu ideolojiye karşı savaş açtı. Bir yandan kriminaliteya karşı mücadeleden bahseden Bolsonaro, diğer yandan bireysel silahlanmayı savunarak, güvenliği bu şekilde garanti altına alma iddiasında bulunuyor.