Trump bu kez İran’la iş yapanları tehdit etti

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik ağır yaptırımların hayata geçmesi ardından yaptığı açıklamada, bu kez İran ile iş yapanları hedef aldı.

Trump, Twitter hesabında paylaştığı mesajda, İran ile iş yapanların ABD ile iş yapmayacağı tehdidinde bulundu.

ABD Başkanı şu mesajı paylaştı: “Bunlar, bugüne dek dayatılan en ağır yaptırımlardır, ve Kasım ayında daha yüksek bir düzeye çıkacaklar. İran’la iş yapan kimse ABD ile iş YAPMAYACAK. DÜNYA BARIŞINDAN daha fazla bir şey istemiyorum”

ABD’nin İran’a yönelik tek taraflı ağır ekonomik yaptırımları, Salı sabahı saat 06.01’de yürürlüğe girdi.

Salı sabahı yürürlüğe giren yaptırımlardaki ilk dalga, ticari işlemleri, ham madde ithalatını, otomobil sektörünü ve ticari havacılığı hedefliyor.

Kasım ayına yaptırımların ikinci dilimi gelecek. Bu kez petrol ve gaz sektörü ile Merkez Bankası hedef alınacak.

Bu yaptırımların zaten ağır bir kriz yaşayan İran ekonomisi üzerinde ciddi bir etkide bulunması bekleniyor. İran parası dolar karşısında çökmüş, işsizlik çok yüksek düzeylerde, enflasyonda net bir artış var. Riyal, son aldı ayda dolar karşısında üçte iki oranında değer kaybetti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruahani, yaptırımların başlamasından bir kaç saat önce yaptığı açıklamada ABD’yi İran’a karşı psikolojik savaş başlatmak ve İranlılar arasında ayrışmaları provoke etmek istemekle suçladı.

ABD Başkanı Donald Trump da bir kez daha uyardı. Trump, “İran rejiminin önünde bir seçenek var. Ya tehditkar ve istikrarsızlaştırıcı yaklaşımını değiştirecek ve küresel ekonominin kucağına geri dönecek ya da ekonomik tecrit yolunda devam edecek” dedi.

İRAN’DA KRİZ DERİNLEŞİYOR, SOKAKLAR HAREKETLENDİ

İran’da ekonomik krizin yanısıra, siyasi baskılar, yolsuzluklar, elektrik ve su kesintileri, kuraklık, su krizi ve hava kirliliği günlük yaşam üzerinde ağır bir etkide bulunuyor. Son günlerde İsfahan’dan Tahran’a kadar çok sayıda kentte protesto eylemleri yapılıyor.

Protesto eylemleri Pazar günü, Tahran yakınlarındaki Kerec’in Guhardaşt mahallesinde, Tahran ve Kazerun’da düzenlendi. Guhardaşt’ta devlet güçleri mahalleyi ablukaya alırken, çoğu gençlerden oluşan eylemciler “diktatöre ölüm” sloganıyla yürüyüşe geçtiler.

Tahran’da merkezi bir çok noktada polis kuşatmasına rağmen eylemciler farklı noktalarda bir araya gelerek, rejimi protesto ettiler. Kazerun’daki Şuheda meydanında ekonomik kriz ve yolsuzluklar protesto eyleminin temel motivasyonları oldu.

AB ENDİŞELİ, ANTİ-BOYKOT YASASI GÜNCELLENDİ

Avrupa Birliği, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarından en fazla etkilenenler arasında yer alıyor. Yaptırımların başlamasından önce Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini ile Alman, Fransız ve İngiliz Dışişleri Bakanları ortak bir açıklamada bulundu. Açıklamada yaptırımların yeniden başlamasının “üzüntü verici” olduğunu belirtirken nükleer anlaşmanın korunması yönünde çalışmaya devam edecekleri vurgusu yapıldı. AB, tedbir olarak anti-boykot yasasını güncelledi. Açıklamada, “Avrupa Birliği’nin güncellenen anti-boykot yasası, İran ile meşru ticari ilişkilerde bulunan AB şirketlerini korumak amacıyla 7 Ağustos günü yürürlüğe girecek” denildi.

Blokaj karşıtı Avrupa yasası 1996’da çıkarıldı. O dönem, Küba, Libya ve İran’a yönelik yaptırımlarına karşı Avrupa şirketlerini korunması hedefleniyordu. Bu yasa, Avrupa şirketlerinin ABD yaptırımlarının yol açtığı etkilere uymasını yasaklarken, yaptırımlardan doğan maddi veya manevi zararların karşılanması hakkına yol veriyor.