Trump’ın çelik ve alüminyum kararı resmileşti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Devlet Başkanı Donald Trump, ithal çelik ve alüminyuma yönelik daha önce duyurduğu gümrük vergilerini onayladı.

Kanada ve Meksika dışındaki ülkelere çeliğe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 gümrük vergisi getiren yeni uygulamaya geçilirken, sert tepkiler de geldi.

MESKİKA VE KANADA ŞİMDİLİK MUAF

Trump'ın zorunluluk olarak nitelediği karar, Meksika ve Kanada dışındaki ülkelerden ABD'ye ithal edilecek çeliğe yüzde 25, alüminyuma da yüzde 10 gümrük vergisi getiriyor. Kanada ve Meksika bu uygulamadan 30 günlüğüne muaf tutulurken, bu muafiyet üç ülke arasındaki serbest ticaret anlaşması NAFTA’nın yeni müzakereleri bitene kadar uzatılabilecek.

Avrupa Birliği (AB) ile IMF gibi kuruluşların yanı sıra doğrudan etkilenen ülkelerin tepki gösterdiği ve karşı yaptırımlara gidileceğini duyurduğu çelik ve alüminyum kararına Trump’ın üyesi olduğu Cumhuriyetçi Parti’den de tepkiler gelmişti. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Parti’den 107 üyesi, Trump’ın kararını gözden geçirmesini istemişlerdi.

BEKLENEN ETKİYİ GÖSTERMEYEBİLİR

Yapılan tahminler, ilk aşamada çelik ve alüminyum ithalatına yönelik ek vergilerin ABD’de 30 bini aşkın çalışana daha istihdam imkanı sağlayacağını göseriyor.

Ancak AB, Çin ve diğer ilgili ülkelerin verecekleri benzer karşılık nedeniyle özellikle tarımsal ürün ihracatının sert bir biçimde etkilenmesi söz konusu olacak. Son olarak AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, ABD'nin vergi kararını uygulamaya koyması durumunda, AB ülkelerinin de ABD'den ithal ettikleri ürünlere ek vergiler koyabileceği uyarısında bulunmuştu.

AB’nin vergilendireceği ürünler arasında ilk başta bourbon viskileri, Harley Davidson motosikletler, giyecekler, meyve ve meyve suları bulunuyor. Bu da 100 binin üzerinde kişinin işini kaybetmesine yol açabilir. Yani Trump’ın umduğu ‘kazanımlar’, aslında son dönemlerde gittikçe düşen işsizlik oranlarının yeniden yükselmesine yol açabilir.