Trump’ın duvar kararına karşı 16 eyalet harekete geçti

ABD Başkanı Donald Trump’ın Meksika ile olan sınıra duvar inşası için gerekli finansmanı elde etmek amacıyla ulusal acil durum ilan etmesi ardından, 16 eyalet hukuki prosedür başlattı.

Trump’ın kararına karşı suç duyurusu San Francisco’daki federal bir mahkemeye yapıldı. Suç duyurusunda Trump’ın kararının Anayasa’nın iki düzenlemesine aykırı olduğu belirtildi. Bunlardan biri yasal prosedürle ilgili, diğeri kamu finansmanı alanında son sözün Kongre’ye verilmesini düzenliyor.

Suç duyurusunda ayrıca İç Güvenlik Bakanlığının Kaliforniya ile New Mexico arasındaki duvarın çevresel etkisini hesaba katmayarak çevre koruma yasasını da ihlal ettiği belirtiliyor.

Şikayetçiler, Trump’ın ülkeyi kendi eliyle anayasal bir krize sürüklediği tepkisinde bulunuyor.

Bu girişim daha önce Kaliforniya başsavcısı tarafından açıklanmıştı. Savcı, kendi eyaleti ve başka eyaletlerin bu girişimde bulunma hakkı olduğunu zira, özellikle askeri projeler ve felaket halinde acil durumlara ayrılan parayı da kaybetme riski olduğunu ifade etti.

Duvar için acil durum ilan edilmesine karşı çıkan eyaletler şöyle: Kaliforniya, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawai, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon ve Virginia.

Demokrat muhaliflerin yanısıra cumhuriyetçi bir çok senatör de Trump’ın açıklamasını eleştirerek, tehlikeli süreç yarattığı ve yürütmenin yetkisini aştığını belirtiyor.