Trump Kim Jong-un ile ‘şartlı’ görüşecek

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore yönetimince yapılan görüşme davetine sadece ‘belli şartlar yerine getirildiğinde’  uyacağını duyurdu.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un nükleer ve füze denemeleri başta olmak üzere birçok anlaşmazlık konusunda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) lideri Donald Trump’a görüşme teklifinde bulunmuş, Trump, bu daveti kabul etmişti.

Trump yönetiminden yapılan son açıklamada ise, Kim Jong-un ile mayıs ayında planlanan görüşmenin belli şartlara bağlı olduğu vurgulandı. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, görüşmenin ancak ‘nükleerden arınma konusunda takip edilebilir adımlar atılması’ halinde mümkün olacağını söyledi.

“VAATTE BULUNAN BİZ DEĞİL KUZEY KORE”

Kuzey Kore liderinin nükleerden arınma dahil çok sayıda konuda vaatlerde bulunduğunu hatırlatan Sanders, “ABD, bunun olacağı konusunda emin. Başkan (Trump) önemli ilerlemeler sağlayabileceğimizi umuyor” diye konuştu.

ABD’nin Pyongyang yönetimine nazaran daha ‘avantajlı bir konumda’ olduğunu dile getiren Sanders, “Açıkça söylemek gerekirse, ABD hiçbir taviz vermedi ama Kuzey Kore bazı vaatlerde bulundu” diye değerlendirdi.

GERGİN GEÇEN 2017’NİN ARDINDAN DÜNYA RAHATLADI

Hafta başında Kuzey Kore ile Güney Kore arasında yapılan üst düzey müzakereler sonrasında birçok konuda anlaşma sağlandığı duyurulmuştu. Bu görüşmelerin ardından Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un ABD Başkanı’na hitaben yazdığı bir mektubun olduğu ve Trump’ı görüşmeye davet ettiği duyurulmuştu.

Pyongyang yönetiminin geçtiğimiz yıl yaptığı çok sayıda nükleer ve kıtalararası balistik füze denemeleri nedeniyle ABD, Japonya ve Güney Kore yönetimlerinden sert tepkiler gelmişti. ABD ve Kuzey Kore’den karşılıklı olarak birbirlerine dönük ‘yok etme’ tehditleri de tüm dünyada endişe yaratmıştı.