Trump: Kuzey Kore’nin nükleerden arınma süreci başladı

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz hafta anlaşmaya vardığı Kuzey Kore’nin nükleerden arınma sürecinin başladığını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, 12 Haziran’da görüştüğü Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un söz verdiği üzere nükleerden arınma sürecini başlattığını söyledi.

Nükleerden tümüyle arınma sürecinin söz konusu olduğunu vurgulayan Trump, Savunma Bakanı James Mattis’in aksine Pyongyang yönetiminin bu konuda inisiyatif aldığını belirtti. Mattis, iki ülke arasındaki detaylı müzakerelerin henüz başlamadığını ve nükleerden arınmanın başlamasını beklemediğini söylemişti.

Kabinesinin toplantısında konuşan Trump ise, “Kuzey Koreliler özellikle balistik füze denemelerini durdurdular; deneme tesislerini imha ediyorlar” dedi. Trump, Kuzey Kore’deki en az bir büyük deneme tesisinin imha edildiğini kaydederken, “Ve en önemlisi de, nükleerden tümüyle arınma ki, bu da zaten başladı” diye konuştu.

ABD Başkanı’nın açıklamasına göre, 1950-1953 arasındaki Kore Savaşı sırasında kayıp olarak kayıtlara geçen 200 kadar Amerikan askerinin cenazelerinin iade işleminin ise henüz başlamadığı bilgisini verdi.