Trump, Macron ve May Davos’a gitmeyecek

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesindeki siyasi kriz nedeniyle Davos Ekonomik Forumu’na katılmayacak. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Sarı Yelekliler krizi nedeniyle benzer bir karar aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, kendisi yerine gelecek hafta Davos’a gitmesi öngörülen heyetin ziyaretini iptal etti.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, Federal hükümetin kısmen kapanması (shutdown) konusundaki müzakereler için bu iptalin yapıldığını söyledi.

Sanders, “Ücretleri ödenmeyen 800 bin Amerikalı çalışana saygının gereği ve ekibinin desteğinin ifadesi olarak Başkan Trump, İsviçre’deki Davos Dünya Ekonomik Forumu’na kendi delegasyonunun ziyaretini iptal etti” dedi.

Bir hafta önce Trump, kendi ziyaretini de iptal etmişti. Trump’ın yerine özellikle Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ticaret Bakanı Wilbur Ross ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in gitmesi gerekiyordu.

Trump, Perşembe günü aynı gerekçe ile Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi’nin Afganistan ziyaretini de iptal etti. Pelosi’nin askeri bir uçakla ziyaretini gerçekleştirmesi gerekiyordu.


Davos zirvesi 21-25 Ocak tarihlerinde yapılacak. 65 devlet veya hükümet başkanı dahil 3 bin kişinin foruma katılması bekleniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, ajandasının dolu olması nedeniyle foruma katılmayacak. Macron özellikle Sarı Yelekliler krizi ile karşı karşıya bulunuyor. İngiltere Başbakanı Theresa May ise Brexit krizi nedeniyle foruma gitmeyeceğini açıkladı.