Trump, milyonlarca göçmeni sınırdışı etmeye başlayacak

ABD Başkanı Donald Trump, gelecek haftadan itibaren ülkede “kağıtsız” (oturum izni olmayan) milyonlarca göçmeni sınırdışı etmeye başlayacaklarını açıkladı.

Twitter üzerinde bir açıklama yapan Trump, “Önümüzdeki hafta ICE (göçmen polisi) ABD’ye yasadışı bir şekilde giren milyonlarca illegal göçmeni sınırdışı etmeye başlayacak” dedi. ABD Başkanı, göçmenlerin geldikleri gibi hızla sınırdışı edileceklerini belirtti.

Trump ayrıca, Guatemala’nın kendi topraklarına giren mültecilerin ABD yerine orada iltica etmelerini zorunlu kılan bir anlaşmayı imzalamaya hazır olduğunu belirtti.

ABD’ye çete şiddetinden dolayı Guatemala ve Orta Amerika’nın diğer yoksul ülkelerinden yoğun göç akışı var. Trump, göç akışını “işgal” olarak değerlendirirken, yasadışı göçe karşı mücadeleyi öncelik haline getirdi.

Pazartesi günü de bir açıklama yapan Trump, ABD sınırına doğru kaçak göçü sınırlandırmamaları halinde Orta Amerika ülkelerine yeni mali yardımlarda bulunmayacaklarını da bildirdi.

2018 bütçe yılında, “dış politikanın diğer öncelikleri” kapsamında 370 milyon dolarlık yardım öngörülmüştü. Bunan böyle gelecekteki tüm yardımlar, göçmenler konusundaki gelişmelere bağlı hale getirilecek.

Trump yönetimi Mart ayında Salvador, Guatemala ve Honduras’ı kapsayan “Kuzey Üçgeni” ülkelere yardımı kesmişti. Trump bu ülkeleri, göçmenlerin ABD’ye girişini engellemek için hiçbir şey yapmamakla suçlamıştı.

Meksika, ABD’nin cezalandırıcı gümrük vergilerine maruz kalmamak için tedbir alırken, bu kapsamda Guatemala ile olan sınırına 6 bin sınır muhafızı konuşlandıracak.