Trump: Nükleersizleşme çok hızlı başlayacak

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında tarihi bir görüşme gerçekleşti. Trump, nükleersizleşmenin “çok hızlı” başlayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Trump ve Kuzey Koreli mevkidaşı Kim Jong-un, Salı sabahı Singapur’daki Capella otelinde bir araya geldi.

ABD ve Kuzey Kore, 1950-1953 Kore savaşından bu yana düşmanlar. Görevdeki hiçbir Amerikan başkanı bir Kuzey Koreli yönetici ile yüz yüze veya telefon yoluyla görüşmedi.

Singapur’daki baş başa görüşme 45 dakika sürdü. Temel konu, Kuzey Kore’nin nükleerden arınması oldu.

Her iki lider görüşmeden sonra ortak basın açıklamasında yan yana oturdu.

Trump açıklamasında, "Harika hissediyorum. Çok iyi bir görüşme gerçekleştireceğiz ve son derece başarılı geçecek" ifadelerini kullandı.

Kim ise, "Bu noktaya gelmek kolay değildi... Önümüze engeller çıktı ama buraya gelebilmek için onları aştık" diye konuştu.

Daha sonra, Trump ve Kim Jong-un bir anlaşmayı imzaladılar. Kuzey Kore lideri, metni parafe etmeden önce “tarih bir görüşme” olduğunu söyledi. Jong-un, “Yeni dönem için bir belgeyi imzalamaya karar verdik. Çok önemli bir değişim göreceğiz, geçmişin sayfasını kapattık. Trump’a bu görüşmeyi organize ettiği için teşekkür ediyorum” dedi.

Trump ise Kuzey Kore’nin nükleersizleşmesini “çok hızlı” bir şekilde başlayacağını söyledi. İkili zirvenin çok ilerleme kaydedilmesini sağladığını belirten Trump, “Süreci çok, çok hızlı bir şekilde başlatacağız” dedi.